Darmklachten

U bevindt zich hier: » Patiėnten informatie » Darmklachten

Darmklachten komen veel voor

Zeker 1 op de 5 mensen heeft regelmatig darmklachten. Een groot aantal ziektes en aandoeningen kan daar de oorzaak van zijn. Sommige ziektes en aandoeningen zijn onschuldig, anderen kunnen erg vervelend zijn en zelfs levensbedreigend.

Niet altijd is duidelijk wat de oorzaak is. Er kan dan geen onderliggende ziekte of aandoening worden gevonden. In dat geval kan er sprake zijn van een prikkelbare darm. Bij het prikkelbare darm syndroom kan er afwisselend sprake zijn van kramp, diarree, obstipatie en andere klachten in de darmen.

Ziektes en aandoeningen die darmklachten veroorzaken

De volgende ziektes en aandoeningen die darmklachten veroorzaken worden op deze website besproken:

» Prikkelbare darm syndroom (irritable bowel syndrom of IBS)

Het prikkelbare darm syndroom heet zo, omdat de darmen geprikkeld zijn en er sprake is van meerdere ziekteverschijnselen (‘syndroom’). Andere benamingen zijn spastisch colon of spastische dikke darm. De afkorting van prikkelbare darm syndroom is PDS, maar ook de Engelse term irritable bowel syndrom (IBS) wordt wel gebruikt.

» Coeliakie (glutenallergie)

Coeliakie is een aandoening aan de dunne darm, waarbij de binnenkant van de dunne darm beschadigd wordt als deze in aanraking komt met gluten. Gluten zijn een eiwit dat voorkomt in rogge, haver, tarwe, gerst en spelt. Coeliakie wordt daarom ook wel glutenintolerantie of glutenallergie genoemd.

» Chronische darmontsteking (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa)

Chronische darmontstekingen komen vaak voor. In Nederland zijn er naar schatting 50.000 patiėnten met een chronische darmontsteking. De twee meest voorkomende chronische darmontstekingen zijn de Ziekte van Crohn (20.000 patiėnten) en Colitis Ulcerosa (30.000 patiėnten).

» Darm-invaginatie

Er is sprake van darm-invaginatie, als een deel van de darm in het daaropvolgende deel van de darm schuift. Door deze darm-invaginatie ontstaat er een darmafsluiting die de doorstroming van de voedselbrij ernstig belemmert.

» Dikke darm poliepen

Dikke darm poliepen zijn woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Een poliep kan verschillende vormen hebben en eruitzien als een paddestoel of een bolletje, maar ook zo plat als een knoop zijn. Qua omvang variėren ze van een speldeknop tot enkele centimeters doorsnee. Meestal heeft men meerdere darmpoliepen tegelijkertijd.

» Dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker is een kwaadaardig gezwel in de dikke darm. Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen, die zich regelmatig vernieuwen door celdeling. Bij de celdeling gaat weleens iets mis. Meestal worden deze foute cellen door het lichaam opgeruimd, maar sommige foutjes worden niet als zodanig herkend. De foute cellen gaan zich ook weer delen, waardoor een woekering ontstaat van foute cellen. Dit leidt tot een kwaadaardige tumor.

» Divertikels

Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Op zwakke plekken drukt de darm naar buiten, vergelijkbaar met een binnenband van een fiets die door de buitenband naar buiten drukt.

» Dolichocolon

Een dolichocolon is een abnormaal lange en bochtige dikke darm. Vooral het gedeelte van de dikke darm net voor de endeldarm is dan meestal extra lang en bochtig. Een dolichocolon kan klachten veroorzaken omdat de voedselbrij / ontlasting een langere weg moet afleggen dan normaal het geval zou zijn.

» Torsie (volvulus)

Er is sprake van torsie (of volvulus) als een gedeelte van de darm plotseling gedraaid zit. Door de draaiing wordt de darm afgesloten (ileus genaamd). Door de afsluiting wordt de doorvoer van de voedselbrij door de darmen ernstig belemmerd.

» Verklevingen (adhesie)

Verklevingen zijn stugge strengen of vliezen van bindweefsel. Bindweefsel is een soort inwendig littekenweefsel. Door deze strengen of vliezen kunnen darmlussen aan elkaar gaan kleven, maar de verklevingen kunnen ook ontstaan tussen de darmwand en de buikwand. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: » Patiėnten informatie » Darmklachten