MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Buikpijn

BuikpijnBuikpijn komt heel vaak voor. In de buik liggen dan ook veel vitale organen, zoals de darmen, de maag, de blaas en de lever. Buikpijn is geen aandoening of ziekte op zich, maar een symptoom van verschillende aandoeningen of problemen.

Zo kan buikpijn bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress, door de menstruatie of gewoon door teveel eten. Maar ook door serieuze aandoeningen zoals een maagzweer, een alvleesklierontsteking of een vorm van kanker.

Soorten buikpijn

Omdat er in de buikholte zoveel organen liggen, zijn er ook veel mogelijke oorzaken van buikpijn. De plaats en de ernst van de pijn kunnen echter al wel veel zeggen over de oorzaak. Buikpijn kan variëren van een zeurende, vervelende pijn tot acute en zeer hevige en stekende buikpijn. De soort pijn zegt dus vaak al iets over de oorzaak.

De locatie zegt ook wat. In het bovenste gedeelte van de buik vinden we o.a. de maag, de darmen, de alvleesklier, de lever en de galblaas. Linksboven de milt en de nieren. In de onderbuik vinden we de blaas en bij vrouwen de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. Bij mannen vinden we daar de prostaat.

Veel voorkomende oorzaken van buikpijn

Veel voorkomende oorzaken van buikpijn zijn:

  • Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zijn de darmen geprikkeld, wat verschillende klachten kan geven zoals buikpijn, obstipatie en diarree. Vaak wisselen deze klachten af en de ene dag kun je dan diarree hebben, terwijl je de volgende dag last hebt van verstopping.
  • Obstipatie kan ook buikpijn veroorzaken. Dit geeft vaak krampachtige pijn door de hele buik heen. Voedselvergiftiging of ‘iets verkeerds gegeten hebben’ kunnen hier ook toe leiden.
  • Galstenen ontstaan meestal in de galblaas en veroorzaken vaak een ‘koliekpijn’. Koliekpijn wordt veroorzaakt door spasmen van de wand van een orgaan.
  • Maagproblemen zoals een maagzweer veroorzaken vaak een branderige pijn in het midden van de buik.
  • Een blindedarmontsteking veroorzaakt vaak een heftige, zeurende pijn rechtsonder in de buik.
  • De menstruatie wil ook nog weleens buikpijn geven. Er is dan meestal sprake van pijn in de onderbuik.
  • Een blaasontsteking geeft ook pijn in de onderbuik, zie de website Urineweginfectie.nl.

Niet altijd zijn de klachten even duidelijk en dan is niet goed te zeggen wat de oorzaak van de buikpijn is. Gelukkig is het meestal niet ernstig, maar bij aanhoudende buikpijn is het wel verstandig om een arts te raadplegen.

Google Analytics cookies uitschakelen.