MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Chronische darmontsteking

dikke-en-dunne-darm-ontsteking-nChronische darmontstekingen komen vaak voor. In Nederland zijn er naar schatting 50.000 patiënten met een chronische darmontsteking. De twee meest voorkomende chronische darmontstekingen zijn de Ziekte van Crohn (20.000 patiënten) en Colitis Ulcerosa (30.000 patiënten).

Chronische darmontstekingen veroorzaken vaak gedurende lange tijd klachten. Vaak is dit levenslang. De ernst van de klachten verschilt van mens tot mens en het verloop van de ziekte is meestal niet te voorspellen. Wat wel te voorspellen is, is dat het verloop meestal erg grillig is. Klachten kunnen ook een paar keer optreden en daarna verdwijnen. Na een paar jaar kunnen de klachten dan weer terugkomen.

De verzamelnaam voor chronische darmontstekingen is in het Engels Inflammatory Bowel Diseases (IBD). De twee meest voorkomende chronische darmontstekingen bespreken we verder op deze website: de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Bij beide ziektes is een deel van de darmen ontstoken en de klachten lijken op elkaar. Er zijn echter ook verschillen. De Ziekte van Crohn kan in het hele spijsverteringskanaal voorkomen, terwijl Colitis Ulcerosa beperkt is tot de dikke darm. De Ziekte van Crohn openbaart zich daarnaast meestal tussen het 15e en 30e levensjaar, terwijl Colitis Ulcerosa vooral ontstaat bij jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd.

Leven met een chronische darmontsteking is vaak niet makkelijk. Zeker als je ziek bent, kan het moeite kosten om ermee door te gaan. Tijdens periodes waarin je je goed voelt, kun je echter heel goed leven met een chronische darmontsteking. Je kunt er ook heel oud mee worden. Wat in moeilijke tijden kan helpen is praten met lotgenoten. Dat kan o.a. op het forum van deze website.

De Ziekte van Crohn

De Ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking die in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen, te weten van de mond tot de anus. In de meeste gevallen echter treedt de ziekte op in het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm.

Lees hier verder over de Ziekte van Crohn.

Colitis Ulcerosa

Colitis Ulcerosa is een chronische darmontsteking die ontstaat in de dikke darm. De ontsteking begint meestal in de endeldarm en het laatste deel van de dikke darm. De ziekte kan zich dan uitbreiden naar de rest van de dikke darm.

Lees hier verder over Colitis Ulcerosa.

Oorzaken chronische darmontsteking

De precieze oorzaak van zowel de Ziekte van Crohn als van Colitis Ulcerosa is nog onbekend. Wel is duidelijk dat omgevingsfactoren en erfelijke factoren een rol spelen. Verder wordt vermoed dat het afweersysteem ook een rol speelt.

5 tot 10% van de patiënten met een chronische darmontsteking heeft ook een familielid met een chronische darmontsteking. Bij mensen zonder chronische darmontsteking ligt dat percentage lager.

Het afweersysteem is bij een chronische darmontsteking in de war. Het valt als het ware het eigen lichaam aan, wat de ontstekingen tot gevolg heeft in de dunne en/of dikke darm.

Andere factoren zijn waarschijnlijk roken en stress. Roken is een risicofactor voor de Ziekte van Crohn en heeft daarnaast een negatieve invloed op het verloop van de ziekte. Rokers met de Ziekte van Crohn die stopten met roken, kregen gemiddeld 40% minder ziekte-aanvallen! Ook moeten patiënten die roken vaker geopereerd worden en voelen zij zich minder goed.

Stress is geen veroorzaker van een chronische darmontsteking, maar heeft wel invloed op het ziekteverloop. Mensen met weinig stress hebben over het algemeen minder klachten van de darmonsteking, dan mensen met veel stress.

Verder spelen mogelijk bepaalde bacteriën een rol bij het ontstaan van een chronische darmontsteking.

Lees verder over de onderzoeken en diagnose van chronische darmontsteking en de behandeling.