MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Behandeling chronische darmontsteking

DarmobstructieDe behandeling van een chronische darmontsteking is niet eenvoudig, wanneer deze diagnose is gesteld. Zowel de Ziekte van Crohn als Colitis Ulcerosa kunnen niet met medicijnen genezen worden. Wel kunnen de ontstekingen geremd worden met ontstekingsremmers en kunnen nieuwe ontstekingen tegengegaan worden.

Operatief ingrijpen is ook mogelijk. Daarbij wordt een deel van de darmen verwijderd.

Behandeling met medicijnen

Er zijn nog geen medicijnen die een chronische darmontsteking kunnen genezen, maar er zijn wel medicijnen die de ontstekingen kunnen remmen en die nieuwe ontstekingen tegengaan. Ook worden er medicijnen voorgeschreven die de bijkomende klachten verhelpen, bijvoorbeeld medicijnen tegen bloedarmoede en diarree.

De voorgeschreven geneesmiddelen moeten gedurende langere tijd worden ingenomen. Het kan enige tijd duren voor de geneesmiddelen gaan werken.

Helaas hebben de meeste medicijnen ook bijwerkingen. Deze variëren van onschuldig tot vervelend. Daarom wordt bij bepaalde medicijnen bloed afgenomen om eventuele bijwerkingen op te sporen.

Operatief ingrijpen bij Colitis Ulcerosa

Als de medicijnen niet (meer) helpen of als er een ernstige vernauwing of volledige afsluiting van de darm is, dan is een darmoperatie nodig.

Bij Colitis Ulcerosa wordt meestal de hele dikke darm inclusief de endeldarm verwijderd. Soms wordt er na de operatie een stoma aangelegd. Hierbij komt de ontlasting via de buikwand terecht in een zakje dat buiten het lichaam op de buik wordt gedragen.

Een andere oplossing is om van weefsel van de dunne darm een soort opvangzakje te maken. Hierdoor verlaat de ontlasting niet direct het lichaam vanuit de dunne darm. De ontlasting wordt echter niet meer optimaal ingedikt in de dikke darm en toiletbezoek zal daardoor vaker nodig zijn.

Operatief ingrijpen bij de ziekte van Crohn

Bij de Ziekte van Crohn wordt bij een operatie meestal alleen het laatste stuk van de dunne darm en het eerste stuk van de dikke darm verwijderd. De darmuiteinden worden vervolgens weer aan elkaar gehecht.

Soms moet bij herhaling ingegrepen worden en moet opnieuw een stuk van de darmen verwijderd worden.

Ook bij deze operatie kan het nodig zijn om al dan niet tijdelijk een stoma aan te leggen. Een stoma kan psychisch moeilijk zijn voor mensen. Het is natuurlijk geen prettig idee om de ontlasting op de buik te dragen. Lichamelijk knapt men echter meestal zienderogen op als de ontstekingen verwijderd zijn.

Wat kun je zelf doen bij een chronische darmontsteking

Het belangrijkste wat je zelf kunt doen bij een chronische darmontsteking, is gezond leven!

Bij de ziekte van Crohn is niet-roken het allerbelangrijkste. Roken is slecht voor de algehele gezondheid en voor de conditie. Als je je ziek voelt, is het extra vervelend als je ook nog eens een slechte conditie hebt. Daarnaast is roken zeker ook extra slecht voor de Ziekte van Crohn.

Gezond, gevarieerd en regelmatig eten is ook belangrijk. Ook al heb je diarree, blijven eten en drinken is belangrijk omdat er altijd voedingsstoffen worden opgenomen uit het voedsel. Ook al blijft het misschien kort in het lichaam. Drink daarnaast minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag (water, thee, koffie, sap).

Speciale voeding is meestal niet nodig. Bij groot gewichtsverlies of als de ziekte erg opspeelt, kan overlegd worden met een diëtist. Soms adviseert de arts om tijdelijk sondevoeding te nemen. Dit is voeding die door een slangetje rechtstreeks in de maag of dunne darm terechtkomt.

Voldoende rust nemen is ook belangrijk. Zo kan het lichaam zich maximaal concentreren op de ontstekingen in de darmen. Maar probeer ook regelmatig te bewegen: lichaamsbeweging is goed voor de algehele gezondheid, maar zeker ook voor de darmen.

Stress en spanning moet ook vermeden worden. Stress heeft een negatief effect op de darmen. Probeer daarom te leren goed met stress om te gaan. Bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen zoals yoga.

Google Analytics cookies uitschakelen.