MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Ziekte van Crohn

De Ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking die in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen, te weten van de mond tot de anus. In de meeste gevallen echter treedt de ziekte op in het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm.

Zweren in de dikke darmBij de Ziekte van Crohn ontstaan er kleine ontstoken plekjes in de darmwand. Deze zweertjes worden soms dieper en kunnen zich uitbreiden naar andere plaatsen in de darmen. Gezonde en zieke stukken darmen gaan zich dan afwisselen. Dit leidt meestal tot buikpijn en diarree.

De zweren kunnen lang blijven bestaan en afwisselend klachten veroorzaken. Soms genezen ze spontaan, maar dan blijft er wel littekenweefsel achter. Dit maakt de darmwand dikker en kan uiteindelijk leiden tot een vernauwing van de darm. Hierdoor kan de doorstroming van de voedselbrij gehinderd worden en dit kan buikpijn veroorzaken.

Gebrek aan voedingsstoffen

Als de klachten ernstig zijn of lang blijven bestaan, kan de darmfunctie achteruit gaan. Dit betekent dat de darmen hun werk minder goed kunnen doen, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Dit kan leiden tot vermagering en een gebrek aan vitaminen en mineralen. Ook kunnen er bloedingen optreden wat weer leidt tot bloedarmoede. Uiteindelijk verslechtert de conditie van de patiƫnt, ook omdat de eetlust afneemt.

De zweren kunnen ook door de darmwand heen groeien. Dan kunnen er verbindingen ontstaan tussen de darmen en bijvoorbeeld de blaas. Deze abnormale verbindingen worden fistels genoemd.

Er kunnen ook hele andere klachten ontstaan bij de Ziekte van Crohn. Zo kunnen er oog- en huidaandoeningen optreden, galstenen ontstaan of gewrichtspijn optreden.

Naast al deze klachten, kan er ook vermoeidheid optreden. Bij kinderen kan de groei achterblijven.

Lees hier meer over chronische darmontsteking.

Google Analytics cookies uitschakelen.