MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Darmklachten

Darmklachten komen veel voor

DarmklachtenZeker 1 op de 5 mensen heeft regelmatig darmklachten. Een groot aantal ziektes en aandoeningen kan daar de oorzaak van zijn. Sommige ziektes en aandoeningen zijn onschuldig, anderen kunnen erg vervelend zijn en zelfs levensbedreigend.

Niet altijd is duidelijk wat de oorzaak is. Er kan dan geen onderliggende ziekte of aandoening worden gevonden. In dat geval kan er sprake zijn van een prikkelbare darm. Bij het prikkelbare darm syndroom kan er afwisselend sprake zijn van kramp, diarree, obstipatie en andere klachten in de darmen.

Ziektes en aandoeningen die darmklachten veroorzaken

De volgende ziektes en aandoeningen die darmklachten veroorzaken worden op deze website besproken:

Prikkelbare darm syndroom (irritable bowel syndrom of IBS)

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) heet zo, omdat de darmen geprikkeld zijn en er sprake is van meerdere ziekteverschijnselen (‘syndroom’). Andere benamingen zijn spastisch colon of spastische dikke darm. De afkorting van prikkelbare darm syndroom is PDS, maar ook de Engelse term irritable bowel syndrom (IBS) wordt wel gebruikt.

Lees verder over het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Coeliakie (glutenallergie)

Coeliakie is een aandoening aan de dunne darm, waarbij de binnenkant van de dunne darm beschadigd wordt als deze in aanraking komt met gluten. Gluten zijn een eiwit dat voorkomt in rogge, haver, tarwe, gerst en spelt. Coeliakie wordt daarom ook wel glutenintolerantie of glutenallergie genoemd.

Lees meer over coeliakie (glutenallergie).

Chronische darmontsteking (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa)

Chronische darmontstekingen komen vaak voor. In Nederland zijn er naar schatting 50.000 patiënten met een chronische darmontsteking. De twee meest voorkomende chronische darmontstekingen zijn de Ziekte van Crohn (20.000 patiënten) en Colitis Ulcerosa (30.000 patiënten).

Lees verder over chronische darmontsteking.

Darm-invaginatie

Er is sprake van darm-invaginatie, als een deel van de darm in het daaropvolgende deel van de darm schuift. Door deze darm-invaginatie ontstaat er een darmafsluiting die de doorstroming van de voedselbrij ernstig belemmert.

Lees meer over darm-invaginatie.

Dikke darm poliepen

Dikke darm poliepen zijn woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Een poliep kan verschillende vormen hebben en eruitzien als een paddenstoel of een bolletje, maar ook zo plat als een knoop zijn. Qua omvang variëren ze van een speldenknop tot enkele centimeters doorsnee. Meestal heeft men meerdere darmpoliepen tegelijkertijd.

Lees verder over dikke darm poliepen.

Dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker, veelal darmkanker genoemd, is een kwaadaardig gezwel in de dikke darm. Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen, die zich regelmatig vernieuwen door celdeling. Bij de celdeling gaat weleens iets mis. Meestal worden deze foute cellen door het lichaam opgeruimd, maar sommige foutjes worden niet als zodanig herkend. De foute cellen gaan zich ook weer delen, waardoor een woekering ontstaat van foute cellen. Dit leidt tot een kwaadaardige tumor.

Lees verder over darmkanker.

Divertikels

Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Op zwakke plekken drukt de darm naar buiten, vergelijkbaar met een binnenband van een fiets die door de buitenband naar buiten drukt.

Lees meer over divertikels.

Dolichocolon

Een dolichocolon is een abnormaal lange en bochtige dikke darm. Vooral het gedeelte van de dikke darm net voor de endeldarm is dan meestal extra lang en bochtig. Een dolichocolon kan klachten veroorzaken omdat de voedselbrij / ontlasting een langere weg moet afleggen dan normaal het geval zou zijn.

Lees verder over dolichocolon.

Torsie (volvulus)

Er is sprake van torsie (of volvulus) als een gedeelte van de darm plotseling gedraaid zit. Door de draaiing wordt de darm afgesloten (ileus genaamd). Door de afsluiting wordt de doorvoer van de voedselbrij door de darmen ernstig belemmerd.

Lees verder over torsie (volvulus).

Verklevingen (adhesies)

Verklevingen zijn stugge strengen of vliezen van bindweefsel. Bindweefsel is een soort inwendig littekenweefsel. Door deze strengen of vliezen kunnen darmlussen aan elkaar gaan kleven, maar de verklevingen kunnen ook ontstaan tussen de darmwand en de buikwand.

Lees verder over verklevingen (adhesies).

Google Analytics cookies uitschakelen.