MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Verklevingen (adhesies)

verklevingenVerklevingen of adhesies zijn stugge strengen of vliezen van bindweefsel. Bindweefsel is een soort inwendig littekenweefsel. Door deze strengen of vliezen kunnen darmlussen aan elkaar gaan kleven, maar de verklevingen kunnen ook ontstaan tussen de darmwand en de buikwand.

Verklevingen worden ook wel adhesie genoemd en kunnen ook in andere lichaamsdelen ontstaan, bijvoorbeeld in de eierstokken.

De darmen bewegen voortdurend om de voedselbrij te kneden, bewegen en voortstuwen. Als door een bindweefselstreng de darmlussen onderling vastgroeien, verliest de darm een stukje van haar beweeglijkheid.

Als de verklevingen ernstig genoeg zijn, kan de darm plaatselijk vernauwd worden. Dit is niet goed voor de doorstroming van de voedselbrij door de darmen.

De diagnose ‘verklevingen’ is niet makkelijk te stellen. Het is vaak moeilijk om vast te stellen of chronische buikklachten het gevolg zijn van verklevingen of ergens anders van. Alleen bij een volledige darmafsluiting (ileus) is dit relatief duidelijk.

De arts kan verschillende onderzoeken doen om een verkleving aan te tonen. Röntgenonderzoek in combinatie met een contrastvloeistof, kan een vernauwing van de darmen zichtbaar maken. Ze kunnen ook zichtbaar worden gemaakt via bijvoorbeeld laparoscopie (een kijkoperatie).

Het ontstaan van verklevingen

Verklevingen in de darmen kunnen ontstaan door:

  • Ontstekingen in de buikholte, zoals buikvliesontsteking
  • Bestraling (van baarmoederhalskanker, blaaskanker of een andere vorm van kanker in de buikholte)
  • Buikoperaties, zoals een blinde darm-operatie, baarmoederoperatie of dikke darm operatie.

Na een operatie moeten de snijranden van de ontstane wond weer aan elkaar groeien. Ook moeten de losgemaakte organen weer in de buikholte vastgroeien. Dit vastgroeien of aan elkaar groeien kan gepaard gaan met het ontstaan van bindweefselstrengen: stugge, harde strengen weefsel. Of en in welke mate er bindweefselstrengen ontstaan, verschilt van patiënt tot patiënt en kan niet van tevoren gezegd worden.

Klachten

Verklevingen kunnen tot verschillende klachten leiden. Hierbij horen:

  • Buikpijn, misselijkheid, opgezette buik
  • Verstopping
  • In ernstige gevallen een complete darmafsluiting

De precieze klachten hangen af van de plaats van de verklevingen en ook de oorzaak van de verklevingen is van invloed.

Behandeling

Als er sprake is van verklevingen, zal eerst getracht worden de ontlasting soepel door de darmen te laten gaan met behulp van laxeermiddelen. De arts zal voorzichtig zijn met het voorschrijven van speciale vezelpreparaten, omdat deze ook de vernauwing helemaal zouden kunnen verstoppen.

Afhankelijk van de plaats van de verkleving wordt bepaalde voeding voorgeschreven. Deze kan vezelrijk, vezelarm of juist vloeibaar zijn. Bij verklevingen in de dunne darm is vloeibare of vezelarme voeding belangrijk. Naarmate de verklevingen verder in of in de richting van de dikke darm gaan, kan er vezelrijkere voeding worden voorgeschreven.

Operatie darmen

Operatief ingrijpen is ook mogelijk, maar de operatie kan ook weer nieuwe verklevingen veroorzaken. Daarom zijn behandelaar meestal terughoudend met het opereren van verklevingen.

Soms is een operatie echter noodzakelijk en dan wordt het risico op nieuwe verklevingen voor lief genomen.

Google Analytics cookies uitschakelen.