MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Volvulus (Torsie)

Volvulus (torsie) darmenEr is sprake van torsie (of volvulus) als een gedeelte van de darm plotseling gedraaid zit. Door de draaiing wordt de darm afgesloten (ileus genaamd). Door de afsluiting wordt de doorvoer van de voedselbrij door de darmen ernstig belemmerd. Torsie kan zowel in de dunne darm als in de dikke darm plaatsvinden.

Als de torsie lang aanhoudt, kan het gedeelte van de darm dat gedraaid is afsterven. De bloedtoevoer naar dat stuk darm wordt namelijk ernstig belemmerd door de draaiing. Dit kan een levensbedreigende situatie opleveren.

Oorzaak volvulus (torsie)

De oorzaak van torsie (of volvulus) is in de meeste gevallen niet bekend. Bij zuigelingen wil torsie nog weleens optreden in de eerste maand na de geboorte, als de darmen door een foutje in de aanleg tijdens de embryonale fase niet helemaal goed liggen. De baby zal dan gallig braken en hevige buikpijn hebben.

Bij volwassenen kan er sprake zijn van een abnormaal lang laatste gedeelte van de dikke darm (het sigmoïd). Door de lengte van dit laatste stuk voor de endeldarm, kan er regelmatig torsie optreden. Dit wordt ook wel intermitterende sub-volvulus genoemd. Operatief ingrijpen is dan meestal noodzakelijk. Tijdens een operatie wordt de sigmoïd dan ingekort.

Klachten volvulus

Torsie leidt bij zuigelingen tot gallig braken en hevige buikpijn.

Bij volwassenen zijn de belangrijkste klachten het wegblijven van de ontlasting, buikpijn, een opgezette buik en winderigheid. Als de torsie vanzelf weer terugdraait, zijn de klachten vrijwel altijd meteen verdwenen.

Als het gedraaide stuk darm door gebrek aan doorbloeding afsterft, kan dit leiden tot het openbarsten van de darm (darm perforatie).

Behandeling volvulus

Aan de hand van lichamelijk onderzoek, de gerapporteerde klachten en een röntgenfoto of CT-scan, kan bepaald worden of er sprake is van torsie (volvulus). Op de foto zal het sterk uitgezette deel van de darm boven de torsie meestal duidelijk te zien zijn. Soms is een operatie nodig om torsie te constateren.

Als de torsie in het laatste deel van de dikke darm zit, kan ook een endoscopie (coloscopie) worden gedaan. Daarbij gaat de arts met een dunne, flexibele slang via de anus de dikke darm in. Aan het uiteinde van de buis zit een cameraatje en een lampje. Het beeld wordt op een monitor geprojecteerd en zo kan de arts zien hoe het ervoor staat.

Als er sprake is van torsie in de dunne darm, is behandeling bijna altijd noodzakelijk. Tijdens de operatie is het soms voldoende om de darm terug te draaien. Meestal echter moet er een stuk darm worden verwijderd. De nieuwe uiteinden van de resterende delen worden aan elkaar vastgehecht.

Zit de torsie in het sigmoïd – het laatste stuk van de dikke darm voor de endeldarm – dan kan de darm soms worden teruggedraaid tijdens het maken van de echoscopie. Vaak draait de darm later echter opnieuw, waardoor operatief ingrijpen dan alsnog noodzakelijk wordt. Daarbij wordt dan een stuk van het sigmoïd verwijderd.

Google Analytics cookies uitschakelen.