MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Coloscopie

Coloscopie onderzoek darmenEen coloscopie (of colonoscopie) is een kijkbuisonderzoek in de dikke darm. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een dunne kijkbuis – de endoscoop – die via de anus in de endeldarm wordt gestoken. Deze dunne, flexibele slang heeft aan het uiteinde een lampje en een mini-camera. Via de endeldarm wordt de kijkbuis verder geschoven naar de dikke darm.

Endoscopie

De beelden die de mini-camera maakt, worden op een beeldscherm getoond. De arts kan zo zien of er iets aan de hand is met de endeldarm of met de dikke darm. Door goed te kijken en door het onderzoeken van verdacht weefsel, kan een arts meer te weten komen over de oorzaak van de klachten van de patiënt.

Biopt nemen via endoscoop

De kijkbuis is hol van binnen en de arts kan door de kijkbuis verschillende kleine instrumenten schuiven. Met een soort schaartje kan een biopt worden genomen van een verdacht plekje. Een biopt is een klein hapje uit het weefsel dat de arts wil onderzoeken. Dit stukje weefsel wordt vervolgens nader onderzocht met behulp van een microscoop. Ook kunnen poliepen direct verwijderd worden via de kijkbuis.

Coloscopie of proctoscopie

Colon is Latijn voor dikke darm en scopie betekent kijkonderzoek. Colonoscopie wordt ook wel coloscopie of colonscopie genoemd. Als de arts alleen naar het begin van de dikke darm kijkt, wordt het onderzoek ook wel sigmoïdoscopie genoemd. Kijkt de arts alleen naar de endeldarm, dan wordt het onderzoek ook wel proctoscopie genoemd. Dit is allemaal ongeveer hetzelfde qua handelingen, alleen wordt de endoscoop minder ver in de darmen geschoven.

Aandoeningen die opgespoord kunnen worden

Er zijn verschillende aandoeningen van de dikke darm die door de arts opgespoord kunnen worden met behulp van een coloscopie. Dit zijn onder andere:

Voorafgaand aan het onderzoek (de coloscopie)

Tijdens de coloscopie moet de darm helemaal leeg en schoon zijn. Alleen dan kan de arts de dikke darm goed onderzoeken. Daarom moet u de dag voor de colonscopie een laxerende vloeistof drinken.

Verder mag u de dag voor de coloscopie geen vast voedsel eten en alleen heldere drankjes drinken (water, 7-up). Op de dag van de colonoscopie zelf geldt dit natuurlijk ook, totdat het onderzoek afgerond is.

De precieze voorbereiding verschilt overigens per ziekenhuis. U krijgt dan ook instructies van het ziekenhuis over wat u wel en vooral niet moet doen/eten voorafgaand aan de colonoscopie.

Als u medicijnen gebruikt of als u diabetes heeft, moet u van tevoren overleggen met de arts die het onderzoek aanvraagt. Sommige medicijnen moeten tijdelijk gestopt worden, bijvoorbeeld bloedverdunnende medicijnen.

Tijdens het darmonderzoek (de coloscopie)

In de meeste ziekenhuizen kunt u vragen om een lichte sedatie, een zogenaamd roesje. Via een infuus in de hand of arm kan een middel worden ingebracht dat u een beetje slaperig en gevoelloos maakt. Vaak wordt dit toegediend in combinatie met een pijnstiller, die ook via het infuus wordt toegediend. U kunt nog wel doen wat de arts u vraagt, bijvoorbeeld op uw andere zij gaan liggen, maar u merkt veel minder van de colonoscopie.

De kans op complicaties is wel iets groter, daarom wordt uw hartslag gemeten via een knijper op uw vinger. Ook wordt uw ademhaling in de gaten gehouden. Een roesje is niet in elk ziekenhuis standaard. Als u dat wilt, vraag er dan al eerder om. Op de dag van de coloscopie zelf, kan het soms lastig zijn om dat nog te regelen.

Voor de coloscopie gaat u op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. De arts schuift de endoscoop via de anus in de endeldarm. Vandaar schuift hij de endoscoop voorzichtig verder naar de dikke darm. Door de endoscoop heen kan de arts lucht in de dikke darm blazen. Daardoor kan hij de binnenwand beter bekijken. Soms geeft deze lucht een onprettig gevoel.

De endoscoop wordt steeds verder geschoven, helemaal naar het begin van de dikke darm ofwel het einde van de dunne darm. Vanaf daar wordt de endoscoop stukje bij beetje teruggetrokken, waarbij de arts de darmwand goed kan inspecteren. Waar nodig zal hij een biopt nemen. Daar voelt u niets van. De biopten worden onder de microscoop onderzocht op afwijkingen.

Ook kan de arts tijdens de colonoscopie darmpoliepen verwijderen. Door de kijkbuis heen, kan ook een instrument in de darmen worden gebracht, waarmee poliepen afgesneden kunnen worden (een metalen lusje dat door elektriciteit wordt verhit). Ook dit is pijnloos, maar kan wel wat bloedverlies geven. Ook poliepen worden onder de microscoop onderzocht op afwijkingen.

De hele colonoscopie duurt meestal 15 tot 30 minuten.

Na de colonoscopie

Als u een roesje heeft gehad tijdens de colonscopie, zult u na de colonscopie nog even in het ziekenhuis moeten blijven. Op een uitslaapafdeling kunt u dan weer helemaal wakker worden. Als u helemaal bij bent gaat u weer naar huis.

Na de coloscopie zal de arts u meestal vertellen of er afwijkingen zijn gevonden. Ook kan er nog een vervolgafspraak worden gemaakt, om het resultaat van het onderzoek van de biopten en poliepen te bespreken. Dit gebeurt echter niet altijd.

De eerste paar dagen na de coloscopie kunt u wat last hebben van buikpijn en winderigheid. Dit komt door de ingeblazen lucht. Enig bloed bij de ontlasting is ook mogelijk.

In zeldzame gevallen treden er complicaties op. Het kan gebeuren dat de darm geperforeerd wordt. Dat betekent dat er een gaatje in de darm ontstaat. Dit is een ernstige aandoening en daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de arts, als na de colonoscopie sprake is van koorts, toenemende buikpijn en het verlies van grote hoeveelheden bloed.

Informatieve film over de colonoscopie van het Ikazia Ziekenhuis (2:43 minuut)

Google Analytics cookies uitschakelen.