MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Diagnose darmkanker

darmkanker-diagnoseHet stellen van de diagnose darmkanker begint bij de huisarts. Bij een bezoek aan de huisarts, zal de huisarts eerst een aantal vragen stellen om de klachten duidelijk in beeld te krijgen. Vervolgens zal hij u lichamelijk onderzoeken. Daar hoort ook een rectaal onderzoek (coloscopie) bij.

Rectaal onderzoek darmkanker

Bij het rectale onderzoek, gaat de arts met een vinger de anus in en zal hij de binnenkant van de endeldarm bevoelen. Vervolgens zal de huisarts de ontlasting voor onderzoek opsturen naar een laboratorium.

Kan de huisarts geen verklaring vinden voor de klachten en de klachten blijven wel bestaan, dan kan de huisarts doorverwijzen naar een internist of gastro-enteroloog (een maag-darm-lever-arts).

De specialist heeft meerdere onderzoeken tot zijn beschikking om te achterhalen waar de klachten vandaan komen en of er sprake is van darmkanker. Deze onderzoeken voor de diagnose worden hieronder beschreven.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek levert geen specifieke informatie over de aanwezigheid van dikke darmkanker.

Röntgenonderzoek

Voor het röntgenonderzoek moeten de darmen leeg zijn. De avond voor het onderzoek moeten laxeermiddelen ingenomen worden. Vlak voor het onderzoek wordt door middel van een klysma de darm gereinigd. De precieze methode verschilt per ziekenhuis.

Nadat de darmen leeg en schoon zijn, wordt via de endeldarm een soort bariumpapje in de darm ingebracht. Dit vloeibare papje bevat barium, een stof waar röntgenstralen niet doorheen kunnen dringen. Daardoor is op de röntgenfoto’s goed te zien hoe de binnenkant van de darm eruit ziet.

Als de bariumpap weer weggelopen is via de anus, worden de darmen met lucht gevuld waarna er nog een aantal foto’s gemaakt worden.

Endoscopie

Bij een endoscopie wordt een dunne, flexibele slang via de anus in de darmen gebracht. Aan het uiteinde van de buis zit een kleine camera en een lampje. Zo kan de arts in de darmen kijken. Door de glasvezelbuis kan eveneens een klein tangetje worden geschoven. Hiermee kan een klein stukje weefsel uit de darmwand worden weggeknipt. Dit stukje weefsel (biopt genoemd) wordt daarna in het laboratorium onderzocht.

Bij onderzoek naar dikkedarmkanker zijn er 3 varianten mogelijk van de endoscopie:

  • proctoscopie: hierbij wordt alleen de endeldarm (het rectum) onderzocht
  • sigmoïdoscopie: hierbij wordt ook naar het laatste, bochtige deel van de dikke darm gekeken
  • colonoscopie: hierbij wordt de gehele dikke darm bekeken en ook het laatste deel van de dunne darm

Endo-echografie

Endo-echografie is een onderzoek waarbij van binnenuit geluidsgolven worden uitgezonden. Deze geluidsgolven weerkaatsen op de verschillende weefsels op een andere manier. Het apparaat vangt de geluidsgolven weer op en kan vervolgens een 3-dimensionaal beeld van de darmen maken.

De beelden worden zichtbaar op een monitor en zo kan de arts zien of de tumor al door de darmwand heen is gegroeid.

Het onderzoek is pijnloos, maar het apparaat moet wel door de anus de endeldarm ingeschoven worden.

CT-scan

Een CT-scan is een röntgentechniek, waarbij de patiënt in een holle buis ligt en een bewegende scanner de patiënt langzaam scant. De scanner maakt telkens een opname van een dwarsdoorsnede van het lichaam en al die dwarsdoorsnedes bij elkaar geven een 3-dimensionaal beeld van het gescande stuk lichaam.

Contrastvloeistof voor onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek moet er contrastvloeistof worden ingenomen, zodat de röntgenbeelden duidelijker worden. Soms ook wordt er tijdens het onderzoek nog extra contrastvloeistof in de aders gespoten. Zo kan een optimaal beeld worden verkregen van de tumor en van eventuele uitzaaiingen.

MRI (Magnetic Resonance Imaging)

Een MRI is vergelijkbaar met een CT-scan, maar dan werkt het niet met röntgenstralen maar met een magnetisch veld. Ook bij dit onderzoek wordt vaak contrastvloeistof in de aderen gespoten.

Echografie van de lever

Darmkanker zaait zich vaak uit naar de lever. Daarom wordt er voor de diagnose ook een echografie gemaakt van de onderbuik, waar de lever zich in bevindt. Echografisch onderzoek werkt met geluidsgolven. Het is eenvoudig en pijnloos. Tijdens het onderzoek wordt eerst een gel op de buik gesmeerd. Vervolgens gaat de arts met een apparaat over de buik heen. Het apparaat zendt geluidsgolven uit, die teruggekaatst worden (de echo).

Lees verder over de behandeling van dikke darmkanker.

Google Analytics cookies uitschakelen.