MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Darmpoliepen

darmpoliepenDikke darmpoliepen zijn woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Een poliep kan verschillende vormen hebben en eruitzien als een paddenstoel of een bolletje, maar ook zo plat als een knoop zijn.

Qua omvang variëren ze van een speldenknop tot enkele centimeters doorsnee. Meestal heeft men meerdere darmpoliepen tegelijkertijd.

Voorloper darmkanker

Vaak zijn darmpoliepen goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig worden en zich ontwikkelen tot een tumor: darmkanker.

Darmpoliepen zijn de voorloper van darmkanker. Omdat pas na onderzoek blijkt of een darmpoliep potentieel kwaadaardig is, worden bij een colonoscopie alle poliepen verwijderd.

Vijf tot tien procent van alle mensen boven de 50 heeft één of meer darmpoliepen. Gelukkig zijn ze slechts in een paar procent van de gevallen kwaadaardig. Toch is het verstandig om bij de verdenking dat u poliepen heeft, u te laten onderzoeken. Ze kunnen namelijk wel kwaadaardig ontaarden.

Klachten darmpoliepen

Darmpoliepen geven vaak geen klachten en men weet dan ook vaak niet dat ze darmpoliepen hebben. Als ze kwaadaardig zijn kan het ook nog een hele tijd duren voordat er klachten ontstaan.

Bij de volgende symptomen is het verstandig om de huisarts te raadplegen:

  • Bloed in de ontlasting – dit kan overigens ook andere oorzaken hebben
  • Langdurige verstopping of juist diarree, terwijl je daar normaal nooit last van hebt
  • Een onregelmatige stoelgang, waarbij perioden van diarree en verstopping elkaar afwisselen
  • Buikpijn en onverklaarbaar gewichtsverlies

Oorzaken darmpoliepen

De oorzaak van darmpoliepen is nog onbekend, maar er is waarschijnlijk een verband met de voeding. Vooral vezelarme voeding zou de kans op darmpoliepen vergroten. Zeker als men voedsel rijk aan dierlijke vetten gebruikt. Maar waarschijnlijk is het ontstaan van darmpoliepen een samenspel van meerdere factoren.

Erfelijke darmkanker

Erfelijkheid speelt meestal geen rol, maar als darmkanker in de familie voorkomt is de kans op het ontwikkelen van darmkanker bij familieleden groter.

De risicogroepen voor erfelijke darmkanker zijn met name:

  • Mensen met een eerstegraadsfamilielid met dikkedarmkanker, vastgesteld voor de leeftijd van 50 jaar (eerstegraads zijn ouders, broers, zussen, kinderen)
  • Mensen met twee eerstegraads familieleden met dikkedarmkanker, ongeacht de leeftijd waarop de dikkedarmkanker werd vastgesteld
  • Mensen met een zeldzame erfelijke ziekte, waarbij er wel duizenden poliepen in de dikke darm kunnen groeien: familiare adenomateuze polyposis. Vanwege het grote risico op darmkanker, wordt bij deze mensen de hele dikke darm weggehaald. Zo niet, dan is de kans op darmkanker voor je 45e levensjaar bijna 100%
  • Mensen met in de familie 3 of meer familieleden met op jonge leeftijd dikkedarmkanker. Er is dan vaak sprake van familiaire dikkedarmkanker. Er zijn meestal niet extreem veel poliepen, maar de poliepen die er zijn ontwikkelen zich snel tot kanker

Als u tot een risicogroep behoort, dan zal de huisarts u voor erfelijkheidsonderoek doorverwijzen naar een Polikliniek Erfelijke Tumoren of een Klinisch Genetisch Centrum.

Onderzoek darmen

Als de bovenstaande klachten zich voordoen, kan de huisarts uw darmen eerst lichamelijk onderzoeken. Hierbij gaat hij met een vinger in de anus. Daar worden de anus en het eerste stuk van de endeldarm bevoeld. Zo kan de huisarts aambeien of andere onregelmatigheden opsporen.

Endoscopie

Meestal wordt daarna doorverwezen naar een internist of maag-darm-lever arts (MDL-arts of gastro-enteroloog). Deze kan een endoscopie doen, waarbij een dunne slang via de anus in de dikke darm wordt geschoven. Aan het uiteinde van de glasvezelbuis zit een cameraatje en een lampje. Het beeld van de camera wordt op een monitor getoond, zodat de specialist in de darm kan rondkijken. Dit wordt ook wel een colonoscopie genoemd.

Protoscopie, sigmoïdoscopie of colonoscopie

Als alleen de endeldarm wordt bekeken heet het onderzoek proctoscopie, als het laatste s-vormige deel van de dikke darm ook wordt bekeken heet het onderzoek een sigmoïdoscopie en als de hele dikke darm wordt bekeken heet het een colonoscopie.

Behandeling darmpoliepen

Als tijdens de endoscopie enkele poliepen in de dikke darm worden ontdekt, zullen deze meestal al tijdens het onderzoek worden verwijderd. Hier voel je niets van en het verwijderen is zo gebeurd. Dit verwijderen wordt ook wel poliepectomie genoemd. De verwijderde poliepen worden in het laboratorium onderzocht op goed- dan wel kwaadaardigheid.

Als er poliepen gevonden en verwijderd zijn, blijft u nog enige tijd onder controle om te kijken of er niet opnieuw poliepen ontstaan.

Alleen als poliepen heel groot zijn, heel plat of gezwellen die in de darmwand groeien, moeten de poliepen operatief verwijderd worden.

Google Analytics cookies uitschakelen.