MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Dolichocolon

dolichocolonEen dolichocolon is een abnormaal lange en bochtige dikke darm. Vooral het gedeelte van de dikke darm net voor de endeldarm is dan meestal extra lang en bochtig.

Lange dikke darm

Een dolichocolon kan klachten veroorzaken omdat de voedselbrij / ontlasting een langere weg moet afleggen dan normaal het geval zou zijn. Dit geeft de dikke darm extra tijd om vocht aan de voedselbrij te onttrekken, waardoor de ontlasting hard kan worden. Dit kan weer tot verstopping (obstipatie) leiden.

Het eten gaat via de maag eerste de dunne darm in. Daar worden voedingsstoffen onttrokken aan het voedsel. De voedselbrij schuift vervolgens door naar de dikke darm. In de dikke darm worden met name zouten en vocht aan de voedselbrij onttrokken. Zo wordt de in de dunne darm verdunde massa weer ingedikt om uiteindelijk als ontlasting het lichaam te verlaten.

Oorzaak dolichocolon

De precieze oorzaak van een langere dikke darm is niet duidelijk. Het zou bij de geboorte al aanwezig kunnen zijn, maar het is ook mogelijk dat de oorzaak ligt in een verstopping waardoor de dikke darm langer is geworden.

Klachten

De belangrijkste klachten bij dolichocolon zijn verstopping en buikpijn in de onderbuik, maar een dolichocolon levert vaak ook geen klachten op.

In zeer zeldzame gevallen kan een dolichocolon leiden tot een knoop in de dikke darm. Volvulus is een serieuze medische aangelegenheid waarbij direct operatief ingegrepen moet worden. Voor meer informatie over volvulus, zie de pagina torsie (volvulus).

Diagnosestelling

De diagnose dolichocolon kan gesteld worden na röntgenonderzoek. De arts kan hiermee een beeld krijgen van de bouw en vorm van de dikke darm.

Behandeling dolichocolon

Slechts bij hoge uitzondering zal een arts besluiten tot een operatieve ingreep. Bij zo’n operatieve ingreep wordt de dikke darm ingekort. De resultaten van deze ingreep zijn niet altijd even goed. Voor verstopping zijn er verschillende behandelingen. Zie de website over verstopping obstipatie.nl voor meer informatie over wat er aan verstopping te doen is.

Google Analytics cookies uitschakelen.