MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Dunne darm

Dunne darmDe dunne darm is ongeveer 5 meter lang en bestaat uit 3 delen: de twaalfvingerige darm, het jejunum (de nuchtere darm) en het ileum (de kronkeldarm).

De twaalfvingerige darm

De twaalfvingerige darm (duodenum) maakt deel uit van ons spijsverteringsstelsel en is het eerste stuk darm dat direct na de maag komt. Tussen de maag en de twaalfvingerige darm zit een kringspier die de doorgang van het voedsel vanuit de maag naar de darmen regelt. De twaalfvingerige darm is ongeveer 25 cm. lang, wat vroeger gelijk stond aan de dikte van twaalf vingers. Vandaar de naam.

De afvoerkanalen van de alvleesklier en de galblaas komen allebei uit in de twaalfvingerige darm.

Het jejunum en het ileum

De twaalfvingerige darm gaat over in het jejunum. Het jejunum is zo’n 2 meter lang. Het jejunum gaat zonder duidelijke overgang over in het ileum. Het ileum is zo’n 3 meter lang en ligt ook sterk gekronkeld in de buikholte.

Anatomie van de dunne darm

De wand van de dunne darm bestaat van buiten naar binnen uit 3 lagen: een dubbele spierlaag, een bindweefsellaag en een slijmvlieslaag. Het slijmvlies is sterk geplooid en de plooien hebben een soort vingervormige uitsteeksels, genaamd de ‘vlokken’.

Deze ‘vlokken’ zijn ongeveer 1 mm. lang en met het blote oog net waarneembaar. Door de slijmvliesplooien en de vlokken wordt het oppervlak van de dunne darm sterk vergroot. De totale oppervlakte van de wand van de dunne darm is daardoor zo’n 150 tot 200 m2! Dit is hetzelfde oppervlakte als een tennisveld.

Tussen de plooien en de vlokken liggen klierbuisjes die darmsap produceren.

Peristaltische bewegingen van de dunne darm

Het voedsel in de darmen wordt langzaam voortbewogen richting de anus. De dubbele spierlaag van de darmen zorgt hiervoor. Doordat de spieren rond de darmen zich afwisselend op verschillende plaatsen samentrekken en weer verslappen, krijg je een voortstuwend effect. Dit wordt de peristaltiek genoemd.

Als er voedsel in de dunne darm aanwezig is, zorgen kleine peristaltische bewegingen (kleine voortduwende bewegingen van de spieren rondom de darmen) ervoor dat het voedsel gemengd wordt met de spijsverteringssappen. Het voedsel wordt heel langzaam heen en weer bewogen, goed gekneed en langzaam richting de dikke darm geschoven.

Opname voedingsstoffen

Doordat het voedsel maar langzaam voortbeweegt, is er voldoende gelegenheid om voedingsstoffen uit het voedsel op te nemen en aan het bloed af te geven. Als alle voedingsstoffen uit het voedsel zijn gehaald, zorgen krachtige peristaltische bewegingen ervoor dat het voedsel snel naar de dikke darm toe gaat.

De precieze snelheid waarmee het voedsel de dunne darm passeert, is afhankelijk van de samenstelling van het voedsel, van eventuele lichamelijke inspanning en van stress.

Koolhydraatrijk voedsel gaat sneller door de dunne darm heen dan een vette maaltijd. Lichamelijke inspanning kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat het voedsel door de dunne darm is heengegaan. Stress kan er juist weer voor zorgen dat het voedsel sneller door de dunne darm wordt vervoerd.

De functie van de dunne darm

Het voedsel komt vanuit de maag in kleine porties terecht in de dunne darm. Daar vindt vervolgens het grootste deel van de vertering van het voedsel plaats; de spijsvertering.

Enzymen in twaalfvingerige darm

In het eerste deel van de dunne darm – de twaalfvingerige darm – wordt het voedsel vermengd met spijsverteringsenzymen uit de galblaas (aangemaakt in de lever) en de alvleesklier. Deze enzymen zorgen ervoor dat een groot aantal voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in de rest van de dunne darm: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen worden vervolgens via de lymfe en via het bloed naar de lever afgevoerd.

Opname voedingsstoffen in het jejunum

Het grootste deel van de voedingsstoffen is reeds in het tweede deel van de dunne darm (het jejunum) opgenomen. Het ileum is onder andere belangrijk voor de opname van vitamine B12. Vitamine B12 kan alleen door het ileum worden opgenomen. Bij ziekte van het jejunum kan het ileum de functie ervan overnemen en alle voedingsstoffen gaan opnemen uit het voedsel.

Aandoeningen specifiek aan de dunne darm

Een veel voorkomende aandoening aan de dunne darm is Coeliakie (glutenallergie).

Kijk voor overige ziektes en aandoeningen aan de darmen op de pagina darmklachten.

Google Analytics cookies uitschakelen.