MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

fluorescerende cellen

Fluorescerende vloeistof maakt operaties veiliger

5 november 2018

Sinds kort gebruikt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) Fluorescence Guided Surgery, een vrij nieuwe techniek die operaties nog veiliger maakt. Tijdens operaties wordt gewerkt met een groen oplichtende vloeistof waardoor meer (kleine) tumoren opgespoord kunnen worden. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld hechtingen goed worden gecontroleerd en kan een slechte doorbloeding sneller worden ontdekt. De vloeistof kan voor, tijdens en na de operatie veilig worden gebruikt. Als nodig kan tijdens de operatie meteen actie worden ondernomen waardoor de kans op een heropname vermindert.

Chirurg Koop Bosscha: “Als operateur wil je de beste uitkomst voor mensen die hun zorg aan jou toevertrouwen. Door de fluorescerende vloeistof lichten onderdelen in het lichaam met behulp van een speciale infrarood camera groen op. Naast dat je daardoor meer kankercellen, naadlekkages en slechte doorbloeding kunt opsporen, kunnen we ook gerichter opereren. Tijdens een operatie worden namelijk bepaalde structuren beter zichtbaar. Zo is bij een galblaasoperatie de galweg beter te zien waardoor het risico dat je die beschadigd minimaal is. Beschadiging van de galweg is een van de meest gekende letsels bij galblaasoperaties.”

De chirurgen van het JBZ gaan de techniek vooral gebruiken bij darmoperaties bij kanker of Crohn/Colitis Ulcerosa, bij longchirurgie en bij galblaasoperaties. De inzet van Fluorescence Guided Surgery is mede mogelijk gemaakt door het strategische partnerschap dat het JBZ sinds 2017 met biofarmaceutisch bedrijf AbbVie heeft. Dit partnerschap is er op gericht nieuwe technologieën in de zorg mogelijk te maken. De inzet van de technologie wordt bij voortduring geëvalueerd. Daarbij wordt vooral gekeken naar de waarde die de techniek toevoegt voor patiënten maar ook naar de kosten die de introductie met zich meebrengt.

Bron: nieuwsbericht Jeroen Bosch ziekenhuis

Google Analytics cookies uitschakelen.