MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Galstenen

GalstenenGalvloeistof (gal) is een vrij dikke, geelgroene vloeistof. In de galblaas kunnen galstenen ontstaan als de galvloeistof langere tijd in de galblaas zit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de galblaas zich niet helemaal leeg knijpt bij de maaltijd en spijsvertering. Dan kan de galvloeistof te veel gaan indikken. Wanneer dit gebeurt, spreken we van galstenen.

Cholesterol

Galstenen kunnen ook ontstaan door een teveel aan cholesterol (cholestorolgalstenen). Deze kunnen ontstaan wanneer de galvloeistof te veel cholesterol bevat. Bij de vorming van deze galstenen spelen (vrouwelijke) hormonen een rol. Ook snel afvallen bij overgewicht verhoogt het risico.

De galvloeistof zorgt voor de bruine kleur in de ontlasting. Wanneer de doorstroming van de galvloeistof is geblokkeerd door galstenen, kunt u dat dus merken aan ontkleurde ontlasting.

Onderzoeken galstenen

Om de diagnose galstenen te kunnen stellen, zijn er twee onderzoeken gebruikelijk:

  • Echografie
  • MRI scan

Operatie galblaas

Soms worden galstenen per toeval ontdekt bij een van bovengenoemde onderzoeken. Wanneer ze geen klachten geven, wordt er niets aan gedaan. Wanneer ze wel klachten geven, kunnen ze verwijderd worden met een operatie of in enkele gevallen met medicatie. De operatie kan plaatsvinden door een buikoperatie of via een kijkoperatie. Tijdens de operatie wordt de gehele galblaas verwijderd.

Na de operatie stroomt het gal direct van de lever in de twaalfvingerige darm. Het kan zijn dat het lichaam even aan de nieuwe situatie moet wennen maar over het algemeen gaat dat vrij vlug. Er is goed te leven zonder galblaas.

Google Analytics cookies uitschakelen.