MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Leveradenoom

Een leveradenoom is een goedaardig gezwel in de lever, dat bestaat uit een groepje dicht op elkaar gelegen cellen. Meestal is er geen scherpe afscheiding tussen het normale leverweefsel en het gezwel, maar soms is het gezwel (het adenoom) duidelijk afgekapseld van de rest van de lever. Het geheel is meestal goed doorbloed.

Leveradenoom is een zeldzame afwijking die bijna alleen bij vrouwen voorkomt. Het aantal adenomen en de grootte ervan, worden bevorderd door hormonen die o.a. in de anticonceptiepil zitten.

Wanneer er een goedaardig gezwel niet in het weefsel maar in de bloedvaten van de lever zit, spreken we van een leverhemangioom.

Oorzaak en klachten leveradenoom

De oorzaak van de adenomen is meestal onbekend, maar hormonen bevorderen de groei ervan. Ook anabole steroïden en andere vormen van doping, kunnen de groei van de gezwellen stimuleren.

Kleine of grote adenomen

Kleinere adenomen veroorzaken meestal geen klachten. Worden ze echter groter dan 6 cm. dan kunnen ze pijn veroorzaken in de bovenbuik. Meestal ontstaat de pijn door een kleine bloeding. Ook het plaatselijk afsterven van adenoomweefsel kan pijn veroorzaken.

Grotere adenomen kunnen gevaarlijk zijn: soms scheuren ze open en dan kan er een levensgevaarlijke bloeding in de buikholte ontstaan.

In zeldzame gevallen kunnen de goedaardige adenomen kwaadaardig worden.

echografie-leverHet stellen van de diagnose

Leveradenomen worden meestal gevonden door middel van een echografie. Vaak is een CT-scan of MRI-scan noodzakelijk om een adenoom aan te tonen. Dit kan nodig zijn om het onderscheid tussen een leveradenoom en een andere, soms kwaadaardige aandoening zoals leverkanker te kunnen maken.

Bloedonderzoek heeft meestal geen zin omdat bloedwaarden meestal normaal blijven bij een leveradenoom.

Behandeling van leveradenomen

De belangrijkste behandeling van leveradenomen is het staken van het hormoongebruik. Als een groter gezwel niet slinkt of als het gezwel blijft groeien, kan een operatie nodig zijn om het gezwel te verwijderen.

Google Analytics cookies uitschakelen.