MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Levercirrose

LevercirroseEr is sprake van levercirrose als het weefsel van de lever dusdanig erg beschadigd is, dat herstel van het weefsel niet meer mogelijk is.

Littekenweefsel

Levercellen sterven af en worden vervangen door littekenweefsel. Hierdoor kan het bloed niet meer ongehinderd door de lever stromen, waardoor deze steeds verder aangetast wordt.

Meer en meer functies gaan vervolgens verloren. Levercirrose kan ontstaan door een infectie, vergiftiging of verschillende andere ziektes.

Gezonde cellen gaan zich delen

Om het proces van weefselvernietiging zoveel mogelijk op te vangen, gaan (redelijk) gezonde cellen zich delen. Daardoor kan de lever bij beginnende levercirrose groter worden. Na verloop van tijd echter, wordt de lever kleiner. De buitenkant van de lever wordt dan bobbelig, terwijl deze normaal juist glad is.

Het aantal mensen met levercirrose is onbekend, omdat lang niet bij iedereen met levercirrose de diagnose wordt gesteld. Beginnende levercirrose levert namelijk lang niet altijd klachten op.

Levercirrose verhoogt de kans op leverkanker.

De klachten bij levercirrose

Levercirrose is een sluipend proces en in het begin merkt de patiënt meestal niks. De lever wordt echter wel steeds verder aangetast en na verloop van tijd ontstaan er dan klachten:

 • Vermoeidheid en slapte
 • Gewichtsverlies
 • Gebrek aan eetlust
 • Buikpijn
 • Jeuk
 • Geelzucht
 • Misselijkheid en braken
 • Spinvormige bloedvaatjes op de bovenarmen en de borst

Bloedvaten raken beschadigd

In een later stadium kunnen de bloedvaten in de lever zo beschadigd raken, dat er stuwing ontstaat in de bloedvaten rond de lever. De bloedvaten gaan opzwellen en er ontstaan ter plaatse een soort spataderen. Het bloed zoekt een andere weg en dat leidt meestal tot spataderen in de slokdarm (zie ook de pagina slokdarmspataderen) en ook in de maag.

Schadelijke stoffen in het bloed

Omdat de lever haar werk niet goed meer doet, blijven er schadelijke producten in het bloed achter die vervolgens de hersenen bereiken. Dit leidt in latere stadia van de ziekte tot sufheid, verwardheid, trillende handen, concentratieverlies en uiteindelijk tot coma en overlijden.

In het gezicht kunnen donkere plekken ontstaan, de handpalmen kleuren donkerrood er ontstaan verschillende rode, stervormige plekken op de huid.

Andere klachten zijn bij vrouwen het wegblijven van de menstruatie en bij mannen impotentie en borstvorming.

De oorzaak van levercirrose

Levercirrose wordt o.a. veroorzaakt door een aantal chronische leverziekten. Zoals hepatitis B en C, chronische ontsteking van en littekenvorming in de galgangetjes in de lever of in de grotere galwegen in de lever en chronische leverziekte door alcoholmisbruik. Ook verschillende erfelijke ziekten kunnen levercirrose veroorzaken.

Het stellen van de diagnose levercirrose

Er kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden om vast te stellen of iemand levercirrose heeft of niet.

Bloedonderzoek

Door het meten van de gehaltes van bepaalde eiwitten, enzymen en andere stoffen in het bloed, kan bepaalde worden hoe de functie van de lever is.

Echografie

Door middel van een echografie kan gekeken worden hoe groot de lever is, of er veel stuwing is in de poortader en of de lever hobbelig is. Het is een pijnloos onderzoek waarbij door middel van geluidsgolven een beeld wordt gevormd van de lever.

Leverbiopsie of leverpunctie

Onder plaatselijke verdoving kan een klein stukje / hapje uit de lever genomen worden; leverpunctie of biopsie. Een holle naald wordt via een kleine naald in het lichaam gebracht en naar de lever geschoven. Daar haalt de arts een klein stukje van het leverweefsel weg.

CT-scan (computertomografie)

Bij de CT-scan wordt iemand door een kokervormige scanner voortbewogen. Hierbij worden telkens met röntgenstralen opnamen van het lichaam gemaakt. Al deze opnamen samen worden door een computer omgezet naar een 3-dimensionaal plaatje van het lichaam. In dit geval van de lever. Hiermee kunnen afwijkingen, gezwellen en ontstekingsgebieden zichtbaar worden gemaakt.

MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging)

De MRI-scan lijkt op de CT-scan, maar dan wordt er gewerkt met een magnetisch veld in plaats van met röntgenstralen. Het lichaam wordt langzaam door een kokervormige scanner bewogen. De scanner maakt heel veel opnamen van het lichaam. Al deze opnamen samen worden door de computer tot een 3-dimensionaal beeld van het lichaam gemaakt. Hiermee kunnen afwijkingen, gezwellen en ontstekingsgebieden zichtbaar worden gemaakt.

Gastroscopie

Een gastroscopie is een onderzoek van de slokdarm en de maag. Dit onderzoek wordt verricht als de arts slokdarmspataderen vermoedt. Via de mond en keel wordt een dunne, flexibele kijkbuis in de slokdarm geschoven. De arts kan dan de slokdarm bekijken. Ook kan de buis verder doorgeschoven worden naar de maag en de dunne darm.

De behandeling van levercirrose

Bindweefselvorming stoppen

Als de oorzaak van de levercirrose is vastgesteld, dan zal deze zo goed mogelijk behandeld worden. Als de aan de levercirrose ten grondslag liggende ziekte, met succes kan worden behandeld / weggenomen, dan stopt of vertraagt het proces van bindweefselvorming.

Levertransplantatie

Als de oorzaak niet gevonden wordt of niet kan worden behandeld / weggenomen, dan gaat het proces van weefselafbraak en littekenvorming door. De cirrose kan jarenlang stabiel blijven, maar kan ook plotseling enorm verergeren, tot het moment dat alleen een levertransplantatie nog uitkomst kan bieden.

Overige behandelingen

Verder zijn er verschillende andere behandelingen mogelijk, waaronder:

 • Het toedienen van medicijnen tegen chronische hepatitis B en C
 • Het toedienen van medicijnen tegen auto-immuunziekten
 • Het toedienen van antibiotica in het geval van een infectie
 • Het toedienen van vochtafdrijvende middelen als er vocht in de buik zit

Alle aandacht is dus gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaak. De levercirrose zelf is niet te behandelen.

Goede voeding

Wel zijn er leefregels en adviezen om zo gezond mogelijk te blijven. Goede voeding is belangrijk om het lichaam en de lever te ontlasten en zo gezond mogelijk te houden. Eventueel kan een arts u naar een diëtist doorverwijzen.

Geen alcohol drinken

Het is belangrijk om genoeg calorieën binnen te krijgen en om geen alcohol te drinken. Alcohol kan een oorzaak zijn van leverproblemen. Daarnaast wordt alcohol in de lever afgebroken en daarbij komen andere schadelijke stoffen vrij. Een gezonde lever merkt hier weinig van, maar voor een aangetaste lever zijn deze afvalstoffen zeer schadelijk.

Lees hier meer over alcohol en de lever.

Dagelijks bewegen

Tot slot is dagelijks bewegen ook goed voor de gezondheid. Een uurtje wandelen, fietsen of sporten per dag kan een gunstig effect hebben.

Google Analytics cookies uitschakelen.