MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Levercyste

LevercysteEen cyste is een holte gevuld met vocht. Een levercyste is dus een holte gevuld met vocht in de lever. Over het algemeen is het een onschuldige aandoening. De doorsnede van de cyste kan variëren van enkele millimeters tot vele centimeters. 5 tot 15% van de volwassenen heeft levercystes.

Oorzaak levercyste

De oorzaak van de cystes is meestal niet bekend. Er is wel een zeldzame erfelijke ziekte die in de lever en meestal ook in de nieren veel cystes veroorzaakt. Deze ziekte wordt ‘polycystose’ genoemd.

Klachten

Kleinere levercystes geven geen klachten, maar bij zeer grote cystes klagen patiënten nogal eens over pijn in de bovenbuik. Als een cyste gaat bloeden kan dit hevige buikpijn veroorzaken. Groter wordende cystes kunnen de galwegen of bloedvaten dichtdrukken, waardoor ook klachten ontstaan.

Levercyste vaak toevallig ontdekt

Cystes worden meestal bij toeval ontdekt tijdens echografisch onderzoek van de buik.

Behandeling levercyste

Als een cyste geen klachten veroorzaakt hoeft er niet behandeld te worden. Veroorzaakt een cyste wel klachten, dan zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden.

  1. Indien er een abces in de cyste is ontstaan, is een behandeling met antibiotica meestal voldoende
  2. Middels een leverpunctie kan het vocht worden afgevoerd uit de cyste, meestal gecombineerd met het injecteren van alcohol in de cyste. De alcohol zorgt ervoor dat de cyste verhardt, anders bestaat de kans de cyste na verloop weer terugkomt.
  3. Bij oppervlakkig gelegen cysten kan het ‘dak’ van de cyste worden weggehaald, waarna het vocht in de cyste de buikholte inloopt.
  4. Als het om een paar cysten gaat, kunnen de cysten operatief helemaal verwijderd worden.
  5. Er kan ook een deel van de lever verwijderd worden (leverresectie genaamd). Dit wordt meestal alleen gedaan als er heel veel cysten in de lever zitten. De delen van de lever waar heel veel cysten inzitten, worden dan weggehaald.
  6. Bij hele ernstige vormen van polycystose – waarbij er heel veel cysten in de lever aanwezig zijn – kan besloten worden tot een levertransplantatie.
Google Analytics cookies uitschakelen.