MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Leverhemangioom

LeverhemangioomEen leverhemangioom is een goedaardig gezwel in de bloedvaten in de lever. Dus niet zoals bij een leveradenoom uitgaand van het leverweefsel zelf, maar juist van de bloedvaten in de lever.

Holten met bloed

Het gezwel bestaat uit meerdere holten die gevuld zijn met bloed. De holten worden van elkaar gescheiden door schotten van bindweefsel. Het geheel wordt omgeven door de binnenbekleding van bloedvaten.

Leverhemangiomen kunnen zeer groot groot worden en ze komen bij 10 tot 20% van de volwassen mensen voor. In een lever kunnen meerdere hemangiomen zitten.

Oorzaak leverhemangioom onbekend

Wat deze gezwellen in de bloedvaten veroorzaakt is niet bekend.

Klachten leverhemangioom

Kleinere hemangiomen veroorzaken meestal weinig tot geen klachten (soms vage buikpijn). Worden ze groter, dan kunnen er wel klachten ontstaan. Dit uit zich meestal in buikpijn.

Als de buikpijn te heftig wordt kan er operatief worden ingegrepen. Dit gebeurt ook als een hemangioom scheurt (zeer zeldzaam) of als een hemangioom zo groot wordt, dat andere organen in de verdrukking komen.

Hemangioom meestal toevallig ontdekt

Leverhemangiomen worden meestal toevallig ontdekt bij echografisch onderzoek.

Soms kan een CT of MRI-scan nodig zijn om met zekerheid vast te stellen dat het gaat om een hemangioom.

Behandeling leverhemangioom

Behandeling van leverhemangiomen is meestal niet nodig. Alleen als er ernstige buikklachten of bloedingen optreden wordt er geopereerd. Meestal wordt het gedeelte van de lever verwijderd waarin het gezwel zich bevindt. Een andere mogelijkheid is het afbinden van het bloedvat waar het gezwel zijn bloed van krijgt. Het gezwel zal dan verschrompelen.

Google Analytics cookies uitschakelen.