MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Leverkanker (levercarcinoom)

LeverkankerLeverkanker is een vorm van kanker in de lever. Het is meestal een gevolg van uitzaaiingen van kanker op een andere plek in het lichaam en komt vrij vaak voor in Nederland.

Bij de diagnose en behandeling van leverkanker (levercarcinoom) wordt er een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire leverkanker.

Primaire leverkanker

Bij primaire leverkanker ontstaat een kwaadaardige tumor in de lever; levercarcinoom. De meest voorkomende vorm van leverkanker is HCC (hepatocellulair carcinoom).

Deze tumor kan ontstaan als gevolg van een ziekte in de lever, zoals levercirrose en chronische virale Hepatitis B en C. Veel van deze ziektes komen in Nederland niet zoveel voor waardoor het aantal primaire leverkanker patiënten hier veel lager ligt dan in het buitenland.

Secundaire leverkanker

Secundaire leverkanker is kanker in de lever die ontstaat door uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam, bijvoorbeeld in de dikke darm, maag of alvleesklier. Losgeraakte kankercellen worden dan via lymfevloeistof en bloedbaan door het lichaam getransporteerd en komen dan vaak uit bij de lever. Deze cellen vormen dan in de lever nieuwe tumoren.

Op onze zusterwebsite Leverkanker.nl leest u alles over leverkanker.

Google Analytics cookies uitschakelen.