MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Leververvetting

LeververvettingLeververvetting (leversteatose) is een ophoping van vet in de levercellen. De lever produceert galvloeistof die nodig is voor de vetvertering in de darmen.

Vetten worden in de darmen in hele kleine deeltjes omgezet die door de lever kunnen worden opgenomen en weer afgebroken. Ook worden bepaalde vetten door de lever omgezet in cholesterol.

Als er een storing optreedt in de vetstofwisseling in de lever, kan het vet zich gaan ophopen. Dan is er dus sprake van leververvetting.

Klachten leververvetting

Leververvetting geeft meestal geen klachten. Soms klagen patiënten over vermoeidheid of over pijn rechtsboven in de buik. In zeldzame gevallen treedt geelzucht op. Als de vervetting overgaat in een ontsteking of in verbindweefseling (levercirrose) ontstaan er klachten zoals gewichtsverlies, jeuk en misselijkheid.

De oorzaak van leververvetting

Er zijn verschillende oorzaken van leververvetting, maar meestal wordt het veroorzaakt door alcoholmisbruik, overgewicht, diabetes type 2 of een te hoog cholesterolgehalte.

Alcoholmisbruik

Alcoholmisbruik is in de helft van de gevallen de oorzaak van de leververvetting. Door het teveel aan alcohol ontstaat een ontsteking van de levercellen. De levercellen functioneren daardoor niet goed meer en dat heeft leververvetting tot gevolg.

Niet-alcoholische levervetting

In de meeste andere gevallen is overgewicht, diabetes type type 2 of te hoog cholesterol de oorzaak. Dit wordt niet-alcoholische leververvetting genoemd (NAFLD: Non Alcoholic Fatty Liver Disease). In 20 tot 30% van deze gevallen gaat de leververvetting over in een leverontsteking (NASH: Non Alcoholic Steato-Hepatitis) en de leverontsteking gaat soms weer over in levercirrose. Levercirrose is een onomkeerbaar proces, waarbij het leverweefsel onherstelbaar aangetast wordt.

Insuline overproductie

Het hormoon insuline speelt een rol bij het ontstaan van niet-alcoholische leververvetting. Insuline reguleert de bloedsuikerspiegel en wordt aangemaakt in de alvleesklier. Op het moment dat er suikers uit voeding in het bloed worden opgenomen, geeft de alvleesklier insuline af aan het bloed. Als gevolg van overgewicht wordt er door de grote hoeveelheden suikers die via de voeding in het bloed worden opgenomen, een grotere hoeveelheid insuline aangemaakt.

Insuline-resistentie

De overproductie van insuline en het overgewicht leiden uiteindelijk tot insuline-resistentie. Het lichaam wordt minder gevoelig voor insuline en hierdoor wordt het suiker in het bloed niet meer volledig opgenomen. Het bloedsuikergehalte blijft vervolgens te hoog. Ter compensatie gaat het lichaam steeds meer insuline aanmaken. Dit leidt uiteindelijk tot diabetes type 2. Vroeger werd diabetes type 2 ook wel oudersdomsdiabetes genoemd, maar tegenwoordig is het ook overgewichtsdiabetes.

Suikers omgezet in vetten

Het teveel aan suikers wordt in de lever omgezet in vetten en in de lever opgeslagen. Daardoor kan al op relatief jonge leeftijd leververvetting ontstaan.

Andere oorzaken zijn ondervoeding (eiwit tekorten) en gebruik van bepaalde medicijnen. Ook kan vervetting optreden als complicatie van een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn.

Nog zeldzamer is leververvetting als gevolg van de zwangerschap. Deze acute variant is zeer gevaarlijk en kan in de laatste 3 maanden van de zwangerschap optreden.

Diagnosestelling en behandeling

Bij leververvetting is de lever meestal iets vergroot. Drukken op de lever is meestal pijnlijk. De arts zal dus lichamelijk onderzoek verrichten en hierbij de lever bevoelen. Bloedonderzoek laat meestal normale tot licht verstoorde bloedwaarden zien.

Echografie en leverbiopt

Door middel van echografie kan leververvetting aangetoond worden. Soms, vooral om vast te stellen of de lever beschadigd raakt als gevolg van de vervetting, kan een leverbiopt worden verricht.

Alcohol belast de lever

Leververvetting gaat meestal over als de oorzaak wordt weggehaald. Afvallen, stoppen met drinken of verandering van medicijnen zijn dus de beste behandeling. Geen alcohol drinken wordt overigens altijd aangeraden, ook al ligt daar de oorzaak misschien niet. Alcohol moet namelijk door de lever afgebroken worden en dat geeft een extra belasting op de lever, terwijl deze al zwaar belast is door de vervetting. Lees hier meer over het gevaar van alcohol op de lever.

Als de oorzaak onbekend is en dus niet kan worden weggenomen, dan wordt geprobeerd het proces te remmen. Als de vervetting overgaat in levercirrose is het proces namelijk onomkeerbaar geworden en uiteindelijk resulteert dit in het verslechteren van de leverfunctie.

Google Analytics cookies uitschakelen.