MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Syndroom van Gilbert

De leverHet Syndroom van Gilbert is een chronische maar goedaardige leverziekte. Het is een erfelijke aandoening die bij ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking voorkomt en iets meer mannen dan vrouwen treft.

Enzym tekort voor omzetten bilirubine

Eén van de processen in de lever, is de afbraak van hemoglobine uit de rode bloedcellen. Bij dit proces ontstaat het afvalproduct bilirubine. Dit bilirubine is ‘niet in water oplosbaar’ en moet vervolgens door de lever omgezet worden in bilirubine die ‘wel in water oplosbaar’ is.

Daarna kan de bilirubine met de urine en de ontlasting uit het lichaam worden verwijderd. Voor het omzetten van de niet-oplosbare bilirubine in de oplosbare variant is een enzym nodig. Mensen met het Syndroom van Gilbert hebben dit enzym niet of niet genoeg.

Geelzucht door overschot bilirubine

Als de bilirubine niet omgezet kan worden, kan de bilirubine ook niet het lichaam verlaten. Daardoor krijg je een teveel aan bilirubine in je lichaam en dat heeft geelzucht tot gevolg. Een geringe verhoging van het bilirubine-gehalte kan al een gele verkleuring geven. Eerst van het oogwit en daarna van de huid.

1 op de 3 mensen met het symptoom van Gilbert hebben symptomen. Vaak verdwijnt de geelzucht na een tijdje vanzelf weer. Meestal wordt de geelzucht uitgelokt in een periode van verminderde weerstand, weinig eten of juist veel alcohol drinken.

Diagnose en behandeling Syndroom van Gilbert

De diagnose Syndroom van Gilbert wordt meestal per toeval gesteld. Ten tijde van geelzucht, kan er een teveel aan bilirubine in het bloed worden vastgesteld.

Behandelen is niet nodig, maar het is wel prettig om te weten dat je het syndroom hebt. Anders kunnen er telkens allerlei onnodige onderzoeken gedaan worden als je geelzuchtklachten hebt.

Google Analytics cookies uitschakelen.