MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Maag

MaagIn tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een lege maag helemaal plat en geen slappe opvangzak. Net na de maaltijd heeft de maag de vorm van een omgekeerde peer: van boven breed en van onderen smal.

Anatomie van de maag

De lengte van de maag kan zo’n 30 cm. worden en hij kan 3 tot 4 liter water bevatten. De maag is onderdeel van het spijsverteringsstelsel en ligt boven de buikholte, net onder het middenrif en iets links van het midden van je lichaam.

Verschillende weefsellagen

De maagwand is ongeveer een halve cm dik en opgebouwd uit verschillende weefsellagen. Van binnen naar buiten zijn dat:

 • Slijmvlieslaag – hierin bevinden zich miljoenen kleine kliertjes die de maagsap produceren;
 • Bindweefsellaag – deze bestaat uit cellen en vezels die een grote hoeveelheid bloedvaten en zenuwen bevatten;
 • Spierlaag – de spieren zorgen voor het kneden, voortbewegen, mixen en malen van het voedsel.

Het bovenste deel van de maag voegt voornamelijk maagsappen aan het voedsel toe en het onderste deel wordt vooral gebruikt voor het kneden, malen en mixen.

Werking van de maag

Zodra je begint te eten, krijgt de maag via de hersenen een seintje dat er maagsap aangemaakt moet gaan worden. Het eten gaat via de slokdarm naar de maag toe. Tussen slokdarm en maag zit een klep die open gaat als het eten eraan komt. Deze klep zorgt voor éénrichtingsverkeer, waardoor het voedsel in de maag blijft en niet terugstroomt in de slokdarm.

Er wordt maagsap aan het voedsel toegevoegd en wordt het voedsel gekneed, gemixt en gemalen zodat het makkelijk de dunne darm in kan om verteerd te worden.

Bij de uitgang van de maag zit ook een klep. Deze laat het voedsel beetje bij beetje door naar de twaalfvingerige darm.

Het voedsel heeft na ongeveer 3 uur de maag helemaal verlaten. Daarna kan het nog langer dan een dag duren voordat het restant van het voedsel als ontlasting het lichaam verlaat.

Het maagsap (maagzuur)

Het maagsap speelt een belangrijke rol bij de spijvertering. Zodra je voedsel ziet, ruikt of proeft begint de maag met het produceren van maagsap. Het maagsap bestaat uit:

 • Zoutzuur; een erg sterk zuur dat gemakkelijk een gat in een stuk papier kan branden. De maag is daar echter tegen beschermd door het dikke slijmvlies. De rol van het zoutzuur is het voedsel toegankelijk maken voor de spijsverteringsenzymen en daarnaast het remmen van de ontwikkeling van bacteriën die met het voedsel mee naar binnen komen.
 • Spijsverteringsenzymen; deze enzymen maken een begin met de vertering van het voedsel.
 • Slijm; het slijm vormt een extra laagje dat de maagwand beschermt tegen het maagzuur.
 • Intrinsic factor: dit is een een stof die nodig is voor de opname van vitamine B12 in de dunne darm.

Maagzuur kan klachten veroorzaken (brandend maagzuur) als het terug kan stromen (reflux) in de slokdarm. Het slijmvlies in de slokdarm is veel minder goed bestand tegen maagzuur dan het slijmvlies van de maag.

Maagklachten

Eén op de vier mensen heeft weleens maagklachten. De één wat vaker dan de ander. De aard van de klachten kan uiteenlopen. Zo zijn er vrij onschuldige klachten na een overvloedige maaltijd, maar kunnen er ook ernstige klachten zijn die wijzen op bijvoorbeeld een maagzweer.

Bij ernstige of telkens terugkerende klachten is het daarom altijd belangrijk om de huisarts te raadplegen. Veel gehoorde klachten zijn:

 • Pijn in de maagstreek
 • Boeren
 • Vervelend opgeblazen gevoel in de bovenbuik
 • Misselijkheid of braken
 • Snelle verzadiging
 • Pijn achter het borstbeen
 • Brandend maagzuur

Maagziekten en aandoeningen

Door middel van een gastroscopie kunnen verschillende aandoeningen aan de maag worden opgespoord. Lees meer over de volgende aandoeningen:

Google Analytics cookies uitschakelen.