MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Brandend maagzuur (reflux)

Brandend maagzuur (reflux)Brandend maagzuur, ook wel reflux genaamd, is een veelgehoorde klacht. Ongeveer 10% van de west-europeanen kampt ermee. Klachten kunnen af en toe optreden maar ook dagelijks.

Maagzuur

Het maagzuur of maagsap wordt in de maag door miljoenen kliertjes afgescheiden. Dat gebeurt zodra iemand voedsel ziet, ruikt of proeft. Het voedsel dat via de slokdarm in de maag terechtkomt wordt vervolgens door het maagsap voorbewerkt om beter verteerd te kunnen worden in het spijsverteringsstelsel.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur ontstaat als het zure maagsap in de slokdarm terechtkomt. Dit terugstromen wordt ook wel ‘reflux’ genoemd. Het slijmvlies in de maag is heel dik en beschermt de maagwand tegen het maagzuur. Het slijmvlies in de slokdarm is echter niet goed bestand tegen maagzuur. De slokdarmwand kan geïrriteerd en ontstoken raken door het contact met het zure maagsap.

Klachtenpatroon

De klachten bestaan meestal uit een schrijnend, branderig gevoel achter het borstbeen, vaak vlak boven de maag. Sommige mensen voelen het als een drukkende pijn achter het borstbeen die nogal eens verward wordt met hartklachten. De pijn kan ook uitstralen naar de rug (tussen de schouderbladen) of naar de hals.

Globusgevoel

Soms komt het maagzuur zelfs in de keel, waardoor de keel geïrriteerd kan raken en er hoestklachten ontstaan. Met dit maagzuur komt ook weleens voedsel mee tot in de mond. Dit wordt een oprisping genoemd. Sommige patiënten voelen een soort brok in hun keel. Dit wordt het ‘globusgevoel’ genoemd.

Wanneer ontstaat brandend maagzuur?

Klachten van brandend maagzuur ontstaan bijvoorbeeld:

 • ’s nachts, liggend in bed
 • bij voorover bukken
 • na een vette of zware maaltijd
 • bij verstopping
 • bij hard persen
 • tijdens de zwangerschap
 • bij overgewicht

Meestal zijn de klachten van voorbijgaande aard en verdwijnen ze weer snel.

De oorzaak van brandend maagzuur (reflux)

Brandend maagzuur ontstaat doordat maagzuur in de slokdarm terecht komt. Maar waardoor stroomt het maagzuur de verkeerde kant op? Hiervoor zijn verschillende mogelijke oorzaken:

 • Het klepje (sluitspiertje) tussen de slokdarm en de maag sluit niet goed meer; dit gebeurt vooral bij zwangere en dikke mensen, omdat de druk in hun buik groter is dan normaal. Ook koffie, chocola en alcohol kunnen zorgen dat de klep minder goed werkt.
 • Een middenrifsbreuk; het middenrif is de spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. De slokdarm moet door een opening in het middenrif om bij de maag te komen. Als de opening te groot is, kan de maag omhoog komen tot boven deze opening. Dat heeft tot gevolg dat de klep niet meer goed sluit.
 • Een ‘luie maag’; het voedsel blijft langer dan normaal in de maag waardoor er oprispingen optreden.

Behandeling van brandend maagzuur

Als u regelmatig klachten heeft als gevolg van brandend maagzuur, dan kunt u uw huisarts om advies vragen. Als u regelmatig moet overgeven, als u zwarte ontlasting heeft of als het voedsel niet in de slokdarm wil zakken, moet u er meteen heen gaan.

Medicijnen tegen brandend maagzuur

De huisarts zal eerst onderzoek doen en als de klachten niet al te ernstig zijn, kan de huisarts beginnen met het geven van leefregels of het voorschrijven van medicijnen. Als de klachten door medicijnen niet overgaan, of de klachten zijn te ernstig, dan kunt u doorverwezen worden naar de internist of gastro-enteroloog (de maag, darm, lever- of MDL-arts).

Gastroscopie

De internist of de gastro-enteroloog kan een gastroscopie doen. Dit is een onderzoek waarbij met een endoscoop (een kijkinstrument) de binnenkant van de slokdarm en de maag bekeken wordt. Met behulp van dit onderzoek kan bijvoorbeeld een slokdarmontsteking of middenrifsbreukje ontdekt worden. Ook kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden of kan er een 24-uurs zuurgraadmeting worden gedaan.

Behandeling van brandend maagzuur met medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen die de huisarts kan voorschrijven. Er zijn medicijnen die de symptomen verminderen, maar er zijn ook medicijnen die de werking van de slokdarm en de maagspieren verbeteren:

Medicijnen die een beschermende laag aanbrengen

Deze medicijnen brengen een beschermend laagje aan op de slijmvliesbekleding van de slokdarm en de maag. Bijvoorbeeld Ulcogant en Gaviscon.

Medicijnen die het maagzuur binden

Er zijn ook medicijnen die het maagzuur binden. De werking is van korte duur. Voorbeelden zijn Antagel, Maalox, Rennie en Riopan.

Medicijnen die de productie van maagzuur blokkeren of remmen

Deze medicijnen zorgen ervoor dat het maagsap niet meer zuur is. Er is dus nog wel maagsap, maar het is minder of zelfs helemaal niet meer zuur. Dit zijn bijvoorbeeld Pantozol, Losec, Zantac en Tagamet.

Medicijnen die de werking van de slokdarm- en maagspieren bevorderen

Medicijnen als Gastrocure en Primperan zorgen voor een sneller transport van de voeding de maag uit. Hierdoor krijgt het maagzuur minder kans om in de slokdarm omhoog te komen.

Veelal moeten medicijnen gedurende langere tijd geslikt worden.

Wat kunt u zelf aan brandend maagzuur doen

Wanneer u last heeft van brandend maagzuur, dan kunt u daar zelf ook iets aan proberen te doen. Algemene tips tegen branden maagzuur zijn:

 • Ga na het eten of drinken niet meteen liggen; eet een paar uur voor het slapen gaan niet meer, zodat de maag bijna leeg is wanneer u gaat slapen.
 • Vermijd grote, vette maaltijden; eet liever wat meer gespreid over de dag.
 • Zet het uiteinde van uw bed iets hoger dan het voeteneinde; daardoor stroomt het maagsap minder makkelijk de slokdarm in.
 • Vermijd knellende kleding; knellende kleding kan de druk op de maag vergroten.
 • Streef naar een gezond lichaamsgewicht; overgewicht zorgt voor druk op de maag.
 • Vermijd voorover bukken; als je voorover bukt kan het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in stromen.
 • Stop met roken; roken verslapt het sluitspiertje.
 • Eet goed en gevarieerd; dit zorgt ook voor een gezonde spijsvertering.
 • Voorkom verstopping; verstopping maakt de druk op de buik en daarmee de maag groter.
 • Let op uw voeding; sommige soorten eten en drinken kunnen het probleem verergeren. Welke voeding kan per persoon verschillen.

Als de klachten echter aan blijven houden, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.

Google Analytics cookies uitschakelen.