MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Gastroscopie

gastroscopieEen gastroscopie is een onderzoek van de binnenkant van de slokdarm, de maag en het begin van de dunne darm. Het is een vorm van endoscopie, waarbij er binnen in het lichaam gekeken wordt, in dit geval in onder andere de maag.

In het lichaam kijken met gastroscoop

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een dunne kijkslang – de gastroscoop – die via de mond in de slokdarm wordt gestoken.

Deze dunne, flexibele slang heeft aan het uiteinde een lampje en een mini-camera. Via de slokdarm wordt de kijkbuis verder geschoven naar de maag en naar het begin van de dunne darm.

De beelden die de mini-camera maakt, worden op een beeldscherm getoond. De arts kan zo zien of er iets aan de hand is met de slokdarm, de maag of het eerste deel van de dunne darm. Het eerste stuk van de dunne darm wordt ook wel twaalfvingerige darm genoemd.

Biopt nemen bij gastroscopie

De kijkbuis is hol van binnen en de arts kan door de kijkbuis verschillende kleine instrumenten schuiven. Met een soort tangetje kan een biopt worden genomen van een verdacht plekje of uit normaal ogend slijmvlies. Een biopt is een klein hapje uit het weefsel dat de arts wil onderzoeken. Dit stukje weefsel wordt vervolgens nader onderzocht met behulp van een microscoop.

Door goed te kijken en door het onderzoeken van verdacht weefsel, kan een arts meer te weten komen over de oorzaak van de klachten van de patiënt. De kijkslang wordt ook wel gastroscoop genoemd.

Aandoeningen die opgespoord kunnen worden

Er zijn verschillende aandoeningen die door de arts opgespoord kunnen worden met behulp van gastroscopie. Dit zijn onder andere:

Voorafgaand aan het onderzoek

Nuchter zijn

Voor gastroscopisch onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u een aantal uren voor het onderzoek niet meer mag eten. Meestal komt het erop neer dat als u ’s ochtends onderzocht wordt, u vanaf twaalf uur de vorige avond (00:00 uur) niets meer mag eten of drinken.

Als u ’s middags wordt onderzocht, mag u ’s ochtends voor 8 uur nog een lichte maaltijd nemen. Na 8 uur ’s ochtends (08:00 uur) mag u niets meer eten en drinken. Als u medicijnen gebruikt of als u diabetes heeft, moet u van tevoren overleggen met de arts die het onderzoek aanvraagt.

In het ziekenhuis krijgt u soms een drankje te drinken. Dat drankje voorkomt dat er schuim in de maag aanwezig is.

Verdoving keel

Ook kan er een middeltje worden gebruikt (een spray of gel) om de keel te verdoven. Dat vermindert de neiging om te kokhalzen, als de kijkbuis (endoscoop of in dit geval gastroscoop) via uw keel in de slokdarm wordt gebracht. U kunt ook om verdoving vragen als dit niet standaard wordt gedaan.

Roesje (lichte sedatie)

In uitzonderingsgevallen kan iemand onder een lichte sedatie worden gebracht, een zogenaamd roesje. Via een infuus in de hand of arm kan een middel worden ingebracht dat u een beetje slaperig en gevoelloos maakt. U kunt nog wel doen wat de arts u vraagt, maar u merkt er veel minder van. Dit is echter niet standaard, omdat het de kans op complicaties iets verhoogt. Er kan bijvoorbeeld maagzuur in de luchtwegen terechtkomen, wat tot een luchtweginfectie kan leiden.

Tijdens het onderzoek

Op de onderzoekstafel gaat u op uw linkerzijde liggen. Er wordt vervolgens een ring in uw mond geplaatst om uw kaken uit elkaar te houden. Daardoor wordt uw gebit beschermd en kan de gastroscoop niet beschadigd worden. De gastroscoop wordt vervolgens tegen uw keel aangeschoven, waarna de specialist aan u zal vragen om te slikken.

Gastroscoop inbrengen

De gastroscoop – een flexibele, dunne slang – wordt vervolgens voorzichtig de slokdarm ingeschoven, vervolgens de maag in en daarna een klein stukje de dunne darm in. Tijdens het erin schuiven kunt u zich het beste concentreren op de ademhaling en proberen te ontspannen. De gastroscoop zal dan makkelijker naar binnen geschoven kunnen worden.

Na het inbrengen van de gastroscoop zal de arts lucht door de gastroscoop heen blazen. Hierdoor heeft de arts goed zicht op de binnenwand van darm, maag en slokdarm. Soms geeft de lucht een opgeblazen gevoel en het is niet erg als u moet boeren.

Biopt nemen

Als de arts een plek in de binnenwand ziet die hij nader wil onderzoeken, zal hij een biopt nemen. Ook wanneer aan bijvoorbeeld een ontsteking of aanwezigheid van de helicobacter pylori-bacterie wordt gedacht kan dit worden gedaan. Via de gastroscoop wordt dan een klein instrument naar binnen geschoven, waarmee een hapje weefsel wordt weggeknipt voor nader microscopisch onderzoek. Ook kunnen poliepen worden weggehaald tijdens de gastroscopie.

Het hele onderzoek inclusief het eventueel nemen van biopten of het weghalen van poliepen, duurt meestal niet langer dan enkele minuten. Daarna wordt de gastroscoop weer voorzichtig verwijderd.

Na de gastroscopie

Als de gastroscopie afgelopen is, kunt u direct weer naar huis gaan. Alleen als u een roesje heeft gehad, zult u nog even moeten blijven. In dat geval moet u ook opletten als u daags na het onderzoek bloed opgeeft, koorts heeft of zich benauwd voelt. Er kan dan sprake zijn van een luchtweginfectie.

Gevoelige keel

Uw keel kan een tijdje gevoelig zijn en er kan nog wat lucht opgeboerd worden, maar beiden moeten snel over zijn. De kans dat er iets misgaat is klein. Een enkele keer ontstaan er bloedingen als er poliepen zijn verwijderd. Ook kan de slokdarm beschadigd raken door de gastroscoop.

Als er een paar dagen na de gastroscopie (nog) iets raars aan de hand is, moet u contact opnemen met het ziekenhuis.

Informatieve film over de gastroscopie van het Ikazia Ziekenhuis (2:43 minuut)

Google Analytics cookies uitschakelen.