MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Maagkanker

maagkankerMen spreekt van maagkanker als er in de maagwand een opeenhoping van foute cellen ontstaat: een tumor in de maag.

Uitgezaaide maagkanker

De tumor kan ook in omringende weefsels doordringen en zich via de bloedbaan of het lymfestelsel door het lichaam verspreiden. Daar kunnen dan uitzaaiingen (metastasen) ontstaan.

Hoe ontstaat kanker

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Deze cellen worden voortdurend vernieuwd. Dit gebeurt door celdeling: bestaande cellen splitsen zich in tweeën waardoor er weer een nieuwe cel bij is gekomen.

Echter, bij dit proces gaat ook weleens iets mis en zo kunnen er cellen ontstaan met foutjes.

Tumor door wildgroei cellen

Kanker kan ontstaan als er fouten ontstaan in dat deel van de cel dat ervoor moet zorgen dat beschadigde cellen gerepareerd worden. Wanneer beschadigingen in een cel niet gerepareerd worden, kan er wildgroei ontstaan. Deze nieuwe cellen hebben geen functie en als het er teveel worden ontstaat er een opeenhoping van foute cellen: een tumor is geboren.

In Nederland wordt de diagnose maagkanker ongeveer 2000 keer per jaar gesteld. Het gaat hierbij met name om mensen ouder dan 60 jaar en de verdeling tussen mannen en vrouwen is ongeveer gelijk. Meestal is het kanker in het slijmvlies van de maag.

De oorzaak van maagkanker

Zoals gezegd kan kanker ontstaan als er iets fout gaat bij de celdeling. Maar wat is hier de oorzaak van? Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op maagkanker vergroten:

  • Een infectie met de bacterie helicobacter pylori, die ook een maagzweer kan veroorzaken; deze bacterie kan tot een chronische ontsteking van het maagslijmvlies leiden en daarmee tot blijvende veranderingen.
  • Bepaalde maagpoliepen kunnen op den duur tot een gezwel uitgroeien; als deze poliepen bij iemand ontdekt worden, moeten ze verwijderd worden, waarna de patiënt periodiek gecontroleerd moet worden.
  • Roken en overmatig alcoholgebruik.
  • Maagkanker komt vaker voor bij mensen bij wie een deel van de maag verwijderd is.
  • Voeding speelt ook een rol; gerookte en in zout gelegde levensmiddelen kunnen de kans op maagkanker vergroten. Groente en fruit werken echter weer beschermend.
  • Erfelijke maagkanker komt in zeldzame gevallen voor.

De klachten bij maagkanker

In eerste instantie ontstaan er bij maagkanker meestal meestal vage klachten: brandend maagzuur, gebrek aan eetlust, pijn in de bovenbuik, misselijkheid, gewichtsverlies en soms een vol gevoel na het eten en braken. Door de vage klachten duurt het vaak lang voordat maagkanker ontdekt wordt.

Maagbloeding

In een verder gevorderd stadium kan er een maagbloeding optreden. Een maagbloeding wordt meestal opgemerkt door zwart gekleurde ontlasting (door het bloed) of door het braken van bloed.

Het stellen van de diagnose maagkanker

Door middel van een gastroscopie (endoscopie van de maag) kan de tumor aangetoond worden. Bij dit onderzoek gaat de internist of maag-darm-lever-arts met een dunne flexibele slang via de mond en de slokdarm de maag in.

Biopt nemen bij gastroscopie

Aan het uiteinde van deze dunne slang zit een kijkertje en een lampje. Hiermee kan de arts rondkijken in de maag. Ook kan er een klein tangetje via het buisje in de maag geschoven worden, waarmee een biopt kan worden genomen: een klein stukje weefsel wordt uit de tumor of maagwand gehaald, dat onderzocht wordt in het laboratorium.

Ook kan er via een CT-scan of echografie naar het gezwel worden gekeken.

Behandeling van maagkanker

Om maagkanker helemaal weg te krijgen, moet het stuk van de maag waar de kanker in zit volledig verwijderd worden. Indien mogelijk worden ook de lymfeklieren in het gebied van de maag weggehaald. Dit gebeurt om uitzaaiingen via de lymfeklieren zoveel mogelijk te voorkomen. Voor en na de operatie wordt tegenwoordig meestal een behandeling met chemotherapie gegeven om de kans op genezing te vergroten.

Chemotherapie

Wanneer de tumor te groot is, of als er al uitzaaiingen zijn, dan is een operatie niet altijd mogelijk. Soms kan via chemotherapie de tumor verkleind worden, waarna de operatie alsnog uitgevoerd kan worden.

Bij sommige patiënten is een genezende behandeling niet mogelijk en kunnen alleen de klachten verlicht worden (palliatieve behandeling). Deze palliatieve behandeling kan bestaan uit chemotherapie.

Google Analytics cookies uitschakelen.