MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Maagpoliepen

MaagpoliepenEen maagpoliep is een uitgroeisel of woekering van slijmvlies. Net als veel andere inwendige lichaamsholten, is ook de maag met een slijmvlies bekleed: het maagslijmvlies. Ook in het maagslijmvlies kunnen woekeringen ontstaan.

Deze poliepen beginnen in principe goedaardig, maar ze kunnen na verloop van tijd kwaadaardig worden en overgaan in een vorm van maagkanker.

Soorten maagpoliepen

Er zijn verschillende soorten maagpoliepen:

Hyperplastische maagpoliepen

Meestal gaat het om hyperplastische poliepen. Deze kunnen overal in de maag voorkomen en de kans dat deze kwaadaardig worden is klein. Ze zijn opgebouwd uit normaal slijmvlies. Hyperplastische poliepen lijken te maken hebben met de bacterie helicobacter pylori, de bacterie die ook te maken heeft met maagzweren. Behandeling van de bacterie moet daarom altijd overwogen worden.

Adenomen

Adenomen zijn poliepen die ontstaan uit klierweefsel. Hierbij moet rekening worden gehouden dat deze poliepen op den duur kunnen uitgroeien tot kankergezwellen. Met name als er meerdere adenomen in de maag voorkomen of als ze groter worden dan 2 cm, is de kans vrij groot dat ze na verloop van tijd kwaadaardig worden.

Fundic gland of cystic body gland poliepen

Het meest voorkomend in de maag, zijn fundic gland of cystic body gland poliepen. Dit zijn meestal meerdere, kleine poliepen die in het bovenste deel van de maag gelegen zijn. Ze bestaan uit kleine met vocht gevulde holtes (cystes) die niet kwaadaardig worden.

De klachten bij een maagpoliep

De meeste poliepen geven geen klachten en worden bij toeval ontdekt.

Bloedverlies

Er kan bloedverlies optreden, maar dat hoef je niet altijd te merken. Zwartgekleurde ontlasting duidt op bloedverlies. Ook het opgeven (braken) van bloed kan wijzen op een maagbloeding.

Ontsteking van de maagwand

Bij hyperplastische poliepen en adenomen kan ook een ontsteking van de maagwand optreden (atrofische gastritis). Dit kan klachten geven zoals vage pijn in de maagstreek, met misselijkheid en zelfs braken. Soms ontstaat hierbij ook bloedarmoede door een verminderde opname van vitamine B12. Zie verder de pagina over maagslijmvliesontsteking (gastritis).

Het stellen van de diagnose maagpoliepen

gastroscopie-maagMeestal worden maagpoliepen bij toeval ontdekt wanneer een gastroscopie wordt verricht. Bij dit onderzoek wordt de binnenkant van de maag bekeken met een endoscoop. Dit is een dunne flexibele slang die via de mond en de slokdarm in de maag ingebracht. Door deze slang heen kan de arts in de maag rondkijken.

Ook kan er een klein stukje weefsel (biopt) worden weggenomen uit de poliep. Deze stukje weefsel kan dan in het laboratorium onderzocht worden; in het geval van een maagpoliep kan worden vastgesteld om welk type poliep het gaat.

Behandeling van maagpoliepen

Als tijdens een endoscopie in de maag (zie ook de pagina gastroscopie) kleine poliepen worden ontdekt, zal er vaak een stukje van worden verwijderd. Als het goedaardige poliepen blijken te zijn van het hyperplastische of fundic gland type, hoeft er meestal geen verdere behandeling ingesteld te worden.

Als het om adenomen gaat of andere poliepen, dan zullen deze meestal moeten worden verwijderd. Als ze niet al te groot zijn, kan dat door middel van een endoscopische operatie.

Als de poliepen te groot zijn om endoscopisch te verwijderen, zal er soms een operatie moeten plaatsvinden.

Google Analytics cookies uitschakelen.