MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Maagzweer

MaagzweerMaagzweren komen steeds minder voor. Dit is te danken aan betere hygiëne, nieuwe inzichten en ontdekkingen over de oorzaak van een maagzweer, maar ook aan de nieuwe behandelingsmethoden.

Wat is een maagzweer

Een maagzweer is een gat in de beschermende slijmvlieslaag van de wand van de maag of van de twaalfvingerige darm. De term maagzweer wordt zowel gebruikt voor een zweer in de maag, als voor een zweer in de twaalfvingerige darm (het eerste stukje van de dunne darm). Zweren komen daar ook vaker voor dan in de maag.

Een zweer in de maag zelf wordt ook wel ulcus ventriculi genoemd en een zweer in de twaalfvingerige darm ook wel ulcus duodeni.

Mannen hebben ongeveer twee keer vaker last van een maagzweer dan vrouwen.

De klachten bij een maagzweer

Allereerst kunnen patiënten met een maagzweer last hebben van pijn in de maagstreek. De precieze plek van de pijn is vaak niet aan te wijzen. De pijn is bij een maagzweer in de maag soms heviger na het eten. Een zweer in de twaalfvingerige darm kan juist pijnlijker zijn als de maag leeg is of ’s nachts.

Naast pijn worden ook vaak misselijkheid, verminderde eetlust en braken als klachten genoemd.

Bloeding of maagperforatie

Soms treedt er een bloeding op. Meestal uit dit zich door teerachtige ontlasting of door het braken van bloed. In dat geval is snelle medische hulp nodig. Soms ook kan maagperformatie ontstaan, waarbij de zweer doorbreekt naar de buikholte. Hierdoor ontstaan acute, heftige buikklachten. Ook in dit geval moet direct de arts ingeschakeld worden.

De oorzaken van een maagzweer

Heel lang heeft men gedacht dat stress of roken een maagzweer zouden veroorzaken. Pas sinds de jaren tachtig weten we dat dat niet zo is. Een maagzweer wordt veroorzaakt door de bacterie helicobacter pylori.

Een andere oorzaak van maagzweren is het langdurig gebruik van NSAID’s en aspirine (echte aspirine, niet paracetamol). NSAID’s (bijvoorbeeld diclofenac, naproxen en ibuprofen) zijn ontstekingsremmende medicijnen die bijvoorbeeld veel gebruikt worden bij reuma.

heliobacter-pylori-bacterie-maagzweerHelicobacter pylori bacterie

De bacterie helicobacter pylori is bij heel veel mensen in de maag aanwezig. Echter, lang niet iedereen met deze bacterie krijgt ook echt een maagzweer. De precieze reden waarom de een wel en de ander niet een maagzweer krijgt, is onbekend.

De bacterie speelt ook een rol bij het ontstaan van maagkanker, maar hierbij zijn ook factoren als voeding, erfelijke aanleg en sociale factoren belangrijk.

Behandeling van een maagzweer

Als de klachten niet al te ernstig zijn, zal de huisarts meestal beginnen met een behandeling met medicijnen (o.a. maagzuurremmers). Ook kan de huisarts onderzoek doen naar de aanwezigheid van de helicobacter pylori-bacterie, zeker als de klachten na een paar weken niet verdwijnen, of als deze na het stoppen met de medicijnen weer terugkomen. Tenslotte kan de huisarts een gastroscopie laten verrichten.

Antibiotica

Bij het nader onderzoek wordt door middel van bloedonderzoek, een ademtest of een ontlastingstest gekeken of de helicobacter pylori-bacterie aanwezig is. Als dat zo is, kan een behandeling tegen deze bacterie worden voorgeschreven. Dit is doorgaans een combinatie van twee verschillende soorten antibiotica met een maagzuurremmer. De kuur duurt doorgaans zeven dagen en de medicijnen moeten op het juiste tijdstip worden ingenomen. Het is voor een succesvolle behandeling van groot belang de kuur volledig in te nemen en af te maken.

In verreweg de meeste gevallen (ongeveer 90%) wordt de helicobacter pylori door de medicijnen opgeruimd en verdwijnen de klachten.

Als de klachten verdwijnen laten de meeste huisartsen het erbij. Als u voor de kuur medicijnen gebruikte om de maagklachten te verlichten, dan kunt u daar na de kuur meestal mee stoppen.

Als de klachten aanhouden, kan de huisarts nog een keer een ademtest of bloedonderzoek doen. Het bloedonderzoek kan echter pas weer na 6 maanden vanwege antistoffen die door de kuur in het bloed zijn achtergebleven.

Gastroscopie

Ook kan de huisarts u dan voor een gastroscopie naar de internist of maag-darm-leverarts doorsturen. Bij dit onderzoek gaat de arts met een dunne buis via de slokdarm de maag in. Aan het uiteinde van dit buisje is een lampje en een kijkertje bevestigd. Hiermee kan aan de binnenkant van uw maag en dunne darm gekeken worden. Eventueel kan er ook met een klein tangetje een stukje weefsel uit de maagwand worden weggenomen voor nader onderzoek

Google Analytics cookies uitschakelen.