MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Mondslijmvliesontsteking

De mond is aan de binnenkant bekleed met een slijmvlies. Dit wordt het mondslijmvlies genoemd. Dit mondslijmvlies kan ontstoken raken en dan is er sprake van mondslijmvliesontsteking, ook wel stomatitis genoemd.

Ontstaan mondslijmvliesontsteking

Mondslijmvliesontsteking kan in verschillende situaties ontstaan:

  • Ontstekingen of afwijkingen aan het gebit
  • het gebruik van bepaalde medicijnen die de normale bacterieflora in de mond verstoren
  • bij langdurige voeding via een infuus; de speekselklieren worden niet aangesproken en kunnen ontstoken raken
  • bloedziekten en andere ziekten, waarbij de algehele weerstand vermindert

In deze situaties kan er vervolgens een mondslijmvliesontsteking ontstaan door virussen, schimmels, gisten en bacteri├źn.

MondslijmvliesontstekingAften en blaasjes

Aften (stomatitis aphthosa) zijn de meest voorkomende vorm van mondslijmvliesontsteking. Hierbij ontstaan in de mond kleine blaasjes, die kapot gaan. Er ontstaat dan een klein, pijnlijk zweertje dat bedekt wordt met een wit beslag.

De oorzaak van aften is meestal niet bekend, maar kan te maken met verminderde weerstand. Ook kan een onderliggende aandoening zoals coeliakie, een chronische darmontsteking of aids de oorzaak zijn.

Behandeling van mondslijmvliesontsteking

Mondslijmvliesontsteking geneest bijna altijd spontaan, maar de arts kan ook lidocaïne voorschrijven (een pijnstillend medicijn). Met een penseeltje moet dit op de ontstoken plekken worden aangebracht.

Bij sommige mensen komen mondslijmvliesontstekingen regelmatig terug. Sommige vormen van mondslijmvliesontsteking lijken vooral bij verminderde weerstand terug te komen.

Het is dus belangrijk om de weerstand op peil te houden: gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en ook voldoende ontspannen.

Google Analytics cookies uitschakelen.