MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Medisch onderzoek

Nederlandse maag, darm en leveronderzoekers winnen Europese onderzoeksprijs

Een onderzoeksgroep uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) onder leiding van Maag-, darm- en leverarts (MDL) Dr. Bas Oldenburg is een van de zeven winnaars van de Pfizer Inflammation Europe ASPIRE 2017 Research Awards. De groep krijgt de onderzoeksprijs ter waarde van tachtig duizend euro voor hun onderzoek naar een betere behandeling van chronische darmziektes.

Het team van Dr. Oldenburg is blij met de erkenning en kan deze extra steun goed gebruiken. Oldenburg: ”Dankzij dit onderzoek kunnen we straks beter voorspellen of en hoe patiënten met chronische darmontsteking (IBD – Inflammatory bowel disease) reageren op medicatie . Dat doen we met stukjes darmweefsel (biopten). Als dit slaagt kunnen we onnodige behandeling met niet-werkende medicatie en patiëntlijden voorkomen”.

Ziekte van Crohn

Inflammatory Bowel Disease, letterlijk vertaald: ontstekingsziekte van de darm, is een chronische darmziekte. Voorbeelden daarvan zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. In Nederland lijdt ongeveer 1 op de 200 mensen hier aan.

40 inzendingen

In totaal zijn er 40 voorstellen ingediend bij ASPIRE 2017. Een onafhankelijke commissie van Europese medische experts op het gebied van ontstekings aandoeningen heeft de onderzoeksvoorstellen beoordeeld en de winnaars geselecteerd.

Bron: nieuwsbericht UMC Utrecht