MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Onderzoek bij slokdarmkanker

Bij het vermoeden van slokdarmkanker kunnen er een aantal onderzoeken gedaan worden:

  • Bloedonderzoek
  • Slikfoto’s
  • Endoscopie
  • Echografie
  • CT-scan
  • Endo-echografie

Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek is vrij algemeen om te kijken hoe het met uw algehele conditie is gesteld. Uit dit onderzoek kan nog niet blijken of u slokdarmkanker heeft.

Slikfoto’s

Met röntgenstralen kunnen foto’s van de binnenkant van de slokdarm gemaakt worden. Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Vlak voor het onderzoek krijgt u een soort papje met contrastvloeistof te drinken, waardoor de slokdarm en eventuele afwijkingen hieraan goed zichtbaar zijn op de foto. Het maken van een röntgenfoto gaat heel snel en is niet pijnlijk.

Endoscopie

Met een endoscoop, een dunne flexibele buis, kan de binnenkant van de slokdarm bekeken worden. Tijdens de endoscopie kunnen er kleine stukjes weefsel worden weggenomen aan de binnenkant van de slokdarm (biopten). Deze stukjes weefsel kunnen in het laboratorium onderzocht worden op de aanwezigheid van kanker.

Als blijkt dat er inderdaad sprake is van slokdarmkanker, dan zijn er nog meer onderzoeken mogelijk om te bepalen wat de beste behandeling is.

Lees hier meer over gastroscopie.

Echografie

Echografie SlokdarmBij echografie wordt door middel van geluidsgolven een deel van het lichaam zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Meestal wordt de echografie van de bovenbuik of van het halsgebied gemaakt.

Voor het onderzoek wordt uw buik of hals met een gel ingesmeerd. Vervolgens zal de arts met een apparaatje over uw buik en/of hals gaan. De geluidsgolven worden vanuit uw lichaam teruggekaatst, afhankelijk van het soort weefsel gebeurt dit in grotere of kleinere mate. Aan de hand daarvan kan uw lichaam zeg maar van binnen zichtbaar worden gemaakt op een beeldscherm.

Als er meteen afwijkingen waargenomen worden, kan er een biopt worden genomen. Dan wordt er een klein stukje weefsel weggehaald. Met behulp van de echo wordt de exacte plek bepaald, waarna de arts met een speciale naald door de huid heen in het afwijkende weefsel prikt. Daarbij haalt hij een stukje weefsel weg. Het stukje weefsel wordt in het laboratorium verder onderzocht.

CT-scan of computertomografie

De CT-scan is een moderne, veel gebruikte röntgentechniek waarbij u liggend op een soort brancard door een scanner wordt bewogen. De scanner maakt continu foto’s van uw lichaam, ter hoogte van uw slokdarm. Meestal wordt vooraf een contrastvloeistof in uw ader gespoten, waardoor het beeld nog duidelijker is. Er is dan te zien of en zo ja hoe ver de tumor is doorgegroeid in borst- of buikholte en of er uitzaaiingen naar andere delen in het lichaam zijn.

Endo-echografie

Endo-echografie is een echografisch onderzoek (met geluidsgolven) van binnenuit de slokdarm. Hiermee kan de tumor zichtbaar worden gemaakt. De endoscoop (een flexibele slang) gaat via de mond de keel en de slokdarm in. Aan het einde van de endoscoop zit een echografie-apparaatje dat de geluidsgolven verspreidt en weer opvangt. Hierdoor kan de binnenkant van de slokdarm op een beeldscherm zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek gebeurt meestal onder een ‘roesje’, u merkt er hierdoor meestal maar weinig van.

Lees verder over de behandeling van slokdarmkanker.

Google Analytics cookies uitschakelen.