MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Snel en pijnloos onderzoek bij leverpatiënten dankzij fibroscan

4 juni 2018

Goed nieuws voor leverpatiënten in deze regio: het Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt sinds kort over een fibroscan. Dit is een apparaat waarmee artsen de hoeveelheid littekenweefsel in de lever kunnen meten, zonder in de lever te hoeven prikken of snijden.

Een fibroscan is een belangrijk onderzoek voor mensen met een chronische leverontsteking (hepatitis). Het werkt met geluidsgolven, net als een echo-apparaat. Soms kan een fibroscan in de plaats komen van een onderzoek waarbij de lever aangeprikt wordt (leverpunctie). “Heel fijn dat dit nu in ’s-Hertogenbosch kan”, vindt mevrouw de Wit. Als hepatitis-C patiënt reisde zij voorheen voor een fibroscan naar een ziekenhuis buiten de regio. Ze somt de voordelen op van dit onderzoek: “Een fibroscan is pijnloos, en er is geen kans op complicaties. Er is ook geen dagopname voor nodig zoals bij een leverpunctie. Het onderzoek duurt hooguit tien minuten en daarna ga je meteen weer naar huis.”

Vooruitgang

Dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis een fibroscan heeft aangeschaft, is niet toevallig. Het ziekenhuis is in 2012 gecertificeerd als Hepatitis Behandelcentrum. De fibroscan is een steeds belangrijker onderdeel geworden van de diagnostiek bij de hepatitis C (en andere leverziekten). Daarom hebben dr. Van Apeldoorn (internist-infectiologe) dr. De Jonge (MDL-arts) en dr. Schaap (MDL-arts) van het Hepatitis Behandelcentrum de fibroscan naar het JBZ gehaald.

In de behandelmogelijkheden is de laatste jaren heel veel vooruitgang geboekt, stellen de drie artsen: “Bij Hepatitis B kunnen we het virus dat de ontsteking veroorzaakt heel goed remmen. En voor hepatitis C geldt dat we tegenwoordig bijna alle patiënten kunnen genezen met behulp van nieuwe medicijnen.”

Minder bijwerkingen

Mevrouw De Wit was één van de patiënten die kort geleden is behandeld met de nieuwe medicijnen. Bij haar werd eind jaren 70 bij een routine bloedonderzoek ontdekt dat haar leverfunctie verstoord was. De oorzaak bleek hepatitis C te zijn. “Ik had helemaal geen klachten. Maar op den duur kan er ernstige schade aan de lever ontstaan en je kunt er zelfs aan overlijden. Vorig jaar werd ik in het Jeroen Bosch Ziekenhuis behandeld met een nieuw medicijn. Binnen twee maanden was ik genezen.” Mevrouw de Wit had tijdens de behandeling veel last van vermoeidheid. Toch zijn volgens de artsen de bijwerkingen veel milder dan van de ‘oude’ medicijnen. “De nieuwe behandeling duurt bovendien korter, en de kans op genezing is veel groter”.

Doorverwijzing

Hepatitispatiënten die vroeger een “ouderwetse” behandeling hebben gehad en niet genezen zijn, kunnen hun huisarts vragen om een doorverwijzing naar het Hepatitis Behandelcentrum. Dat geldt ook voor patiënten bij wie de behandeling destijds te veel bijwerkingen gaf. Het Hepatitis Behandelcentrum is onderdeel van de polikliniek Maag-, Darm-, Leverziekten en van de polikliniek Interne Geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het is een samenwerking tussen de internisten en MDL-artsen. Patiënten kunnen verwezen worden naar beide poliklinieken.

* Mevrouw De Wit is een verzonnen naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend.

Bron: Nieuwsbericht Jeroen Bosch ziekenhuis

Google Analytics cookies uitschakelen.