MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Spijsvertering

SpijsverteringsstelselHet spijsverteringsstelsel is het systeem dat voedsel van de mond, via het maagdarmkanaal, naar de anus transporteert. De spijsvertering zorgt ervoor dat onderweg de nuttige bestandsdelen uit de voeding worden opgenomen.

Dit levert bouwstoffen en energie voor alle processen in het lichaam. Dat wat overblijft aan het einde van de rit is de ontlasting.

De weg door het spijsverteringsstelsel

De mond

Een basale indeling van het spijsverteringsstelsel is: slokdarm – maag – dunne darm – dikke darm. Maar de spijsvertering begint al in de mond, waar de speekselklieren voor speeksel zorgen, dat vermengd wordt met het eten.

Het speeksel maakt het voedsel vochtig. Het voedsel wordt daardoor zacht en is makkelijker door te slikken. Uiteraard werkt het goed kauwen van het eten daar ook aan mee.

De slokdarm

Na het doorslikken gaat het voedsel via de slokdarm naar de maag. De spieren in de slokdarm knijpen zodanig samen, dat het voedsel richting de maag gedrukt wordt. Ook de zwaartekracht kan een handje helpen. Daarom is het het gemakkelijkst om rechtop zittend (of eventueel staand) te eten.

De maag

In de maag wordt maagsap geproduceerd. Dit bestaat uit spijsverteringsenzymen, maar ook zoutzuur. De spieren rond de maag maken knedende bewegingen, waardoor het voedsel goed vermengd wordt met het maagsap. Een warme maaltijd blijft ongeveer 3 uur in de maag. Een vette maaltijd kan zelfs langer dan 4 uur in de maag blijven.

Dunne darm

Is het eten voldoende fijngemalen, dan gaat het eten in kleine porties naar het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. In de dunne darm worden alle bruikbare voedingsstoffen uit het eten gehaald en opgenomen in de bloedbaan. Wat overblijft is een mengsel van zouten, water, onverteerbare plantenvezels, bacteriën en andere afvalstoffen. Dit proces duurt 1 tot 4 uur, afhankelijk van de samenstelling van het voedsel.

Dikke darm

Het overgebleven mengsel gaat door naar de dikke darm. Hier wordt de ontlasting in 12 tot 24 uur ingedikt tot wat er uiteindelijk op het toilet weer uitkomt. Tijdens dit proces in de dikke darm wordt er per dag ongeveer 1,5 liter vocht uit het overgebleven mengsel gehaald.

Endeldarm

Nadat de ontlasting klaar is om het lichaam te verlaten, wordt deze nog tijdelijk opgevangen in het laatste deel van de dikke darm: de endeldarm. Deze rekt hierdoor op, waarna het gevoel van aandrang ontstaat en iemand naar het toilet toegaat. Daar eindigt dan de spijsvertering.

Benodigde sappen: de rol van lever, alvleesklier en galblaas

De lever en de alvleesklier spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Deze produceren namelijk spijsverteringssappen die nodig zijn voor de voedselvertering. In de twaalfvingerige darm worden deze sappen toegevoegd aan de brij van voedsel. De alvleesklier geeft de sappen direct af in de dunne darm.

De lever produceert gal die wordt opgeslagen in de galblaas. Bij een vetrijke maaltijd is er gal nodig voor de vertering en zorgt de galblaas voor afgifte van de gal naar de dunne darm.

De lever speelt verder ook een belangrijke rol bij het opnemen, afbreken en uitscheiden van bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld alcohol.

Lees verder over spijsverteringsklachten.

Google Analytics cookies uitschakelen.