MaagDarmLever.nl

Anatomie en aandoeningen binnen het MDL-gebied.

MaagDarmLever.nl

Spijsverteringsklachten

SpijsverteringAls het lichaam ouder wordt kunnen er verschillende spijsverteringsklachten ontstaan. Veelal hebben deze te maken met het slapper worden van de spieren. Ook de spieren die bij de spijsvertering betrokken zijn, kunnen met de jaren minder goed gaan werken. Ook vochttekort is vaak van invloed. Met het ouder worden bevat het lichaam minder vocht. Ook het dorstgevoel wordt minder. Bij urine-incontinentie gaan ouderen vaak minder drinken, waardoor er ook eerder een vochttekort ontstaat.

Door het slapper worden van de spieren en door het vochttekort kunnen verschillende klachten ontstaan, waaronder brandend maagzuur, verstopping, diarree, aambeien, ontlastingsincontinentie en divertikels. Over het algemeen zijn dit vervelende klachten, maar op zich zijn ze niet ernstig.

Brandend maagzuur

Na verloop van jaren kan de sluitspier (een sfincter) tussen slokdarm en maag  verslappen. Hierdoor kan het zure maagsap terugstromen in de slokdarm. Dit geeft een branderig gevoel en wordt dan ook brandend maagzuur genoemd, of met een medische term ‘reflux’. De slokdarm is niet bestand tegen het zure maagsap en kan geïrriteerd of zelfs ontstoken raken.

Dit zorgt voor een schrijnend, branderig gevoel achter het borstbeen en soms op de rug tussen de schouderbladen. De klachten kunnen soms lijken op hartklachten.

Het maagsap kan soms zelfs tot in de keel komen, waar het pijn en hoestklachten kan veroorzaken.

Lees verder op de pagina Brandend maagzuur.

Verstopping (obstipatie)

Verstopping treedt op als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. Deze kan hierdoor hard en keutelig worden. De ontlasting kan dan slechts met moeite uit het lichaam geperst worden.

De oorzaak kan zijn, dat de spieren van de dikke darm niet meer goed kunnen bewegen, waardoor de ontlasting te langzaam door de dikke darm gaat. Er wordt dan teveel vocht onttrokken aan de voedselbrij en daardoor wordt deze steeds harder.

Verstopping wordt echter meestal veroorzaakt door een combinatie van verslapte spieren, te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende drinken en een dieet dat te weinig voedingsvezels bevat.

Zie onze zustersite Obstipatie.nl voor meer informatie over obstipatie.

Aambeien

Als er vaak sprake is van verstopping en hard persen om de ontlasting kwijt te raken, kunnen er aambeien ontstaan. Dit zijn plaatselijk opgezwollen gedeeltes van de slijmvliesbekleding van het laatste deel van de endeldarm en de anus. Wanneer er een stolsel ontstaat in een aambei kan dit zeer pijnlijk zijn.

Hiernaast kunnen aambeien, wanneer het slijmvlies beschadigd is, leiden tot ‘vers’ bloed in de ontlasting.

Zie onze zustersite Aambeien.nl voor meer informatie over aambeien.

Diarree

Diarree kan veroorzaakt worden door een bacterie, virus of parasiet, maar ook door verstopping. Dit klinkt raar, maar deze vorm van diarree wordt ook wel overloopdiarree of paradoxale diarree genoemd. Deze vorm van diarree ontstaat doordat de harde ontlasting de dikke darm bijna afsluit. Als de darm overvol raakt, lekt de dunnere ontlasting langs de hardere keutels naar buiten.

Zie onze zustersite Diarree.nl voor meer informatie over diarree.

Ontlastingsincontinentie

Ontlastingsincontinentie is een vorm van incontinentie waarbij de ontlasting niet meer goed opgehouden kan worden. Ook verliest men dan vaak op willekeurige momenten ontlasting. Vrouwen hebben hier relatief vaak last van en het kan enorme sociale problemen veroorzaken. Op den duur kan men vereenzamen en in een isolement geraken.

De oorzaken zijn divers, waaronder een beschadiging van de sluitspier na een bevalling of door jarenlang hard persen. Ook kan de knijpkracht van de sluitspier van de anus minder worden.

Divertikels

Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Ze zijn vergelijkbaar met een binnenband van een fiets, die op zwakke plekken door de buitenband naar buiten drukt. Divertikels geven lang niet altijd klachten.

Divertikels komen vooral voor in het laatste S-vormige deel van de dikke darm (sigmoïd), vlak voor de endeldarm. De symptomen die op ontstoken divertikels wijzen, zijn buikpijn, koorts, misselijkheid en soms bloed in de ontlasting.

Klik voor meer informatie op het hoofdstuk over divertikels.

Google Analytics cookies uitschakelen.